Dzisiaj na moim stole jest dokładnie tak jak na podwórku, czyli słonecznie, ale zdecydowanie jesiennie. Mam dla Was prosty przepis na babkę, która jest niesamowicie delikatna i po prostu przepyszna! W dodatku przygotowuje się ją ekspresowo.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- szczypta soli
- 180 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 200 g masła
- 240 g mąki pszennej tortowej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g mleka w proszku
- 100 ml mleka 3,2 %
- 10 g kakao
- cukier puder do dekoracji
WYKONANIE
Wszystkie składniki poza masłem powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Formę keksową o wymiarach 35 x 12 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką tortową.
Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli, po czym ubić na jasną, puszystą piankę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. W osobnej misce wymieszać ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia, kardamon i mleko w proszku. Do jajek wlać masło, 60 ml mleka i stopniowo przesiewać przez sitko składniki sypkie nadal miksując. Połowę ciasta przelać do formy, zaś do pozostałego przesiać kakao, dodać pozostałe mleko i zmiksować. Wlać do keksówki pozostałe ciasto (wlewając je na środku przez całą długość formy) i włożyć do piekarnika. Piec około 50-60 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto nieco ostudzić, po czym wyciągnąć z formy i studzić na kratce. Przed podaniem posypać przez sitko cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz