sobota, 19 października 2019

Babka kakaowo-waniliowa


Dzisiaj na moim stole jest dokładnie tak jak na podwórku, czyli słonecznie, ale zdecydowanie jesiennie. Mam dla Was prosty przepis na babkę, która jest niesamowicie delikatna i po prostu przepyszna! W dodatku przygotowuje się ją ekspresowo.




SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 200 g masła
  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g mleka w proszku
  • 100 ml mleka 3,2 %
  • 10 g kakao
  • cukier puder do dekoracji


WYKONANIE

Wszystkie składniki poza masłem powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Formę keksową o wymiarach 35 x 12 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką tortową.

Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli, po czym ubić na jasną, puszystą piankę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. W osobnej misce wymieszać ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia, kardamon i mleko w proszku. Do jajek wlać masło, 60 ml mleka i stopniowo przesiewać przez sitko składniki sypkie nadal miksując. Połowę ciasta przelać do formy, zaś do pozostałego przesiać kakao, dodać pozostałe mleko i zmiksować. Wlać do keksówki pozostałe ciasto (wlewając je na środku przez całą długość formy) i włożyć do piekarnika. Piec około 50-60 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto nieco ostudzić, po czym wyciągnąć z formy i studzić na kratce. Przed podaniem posypać przez sitko cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz