niedziela, 27 października 2019

Halloweenowe babeczki szpinakowe


Takie Halloweenowe babeczki nie tylko świetnie wyglądają, ale również można dzięki nim przemycić do menu dziecka trochę tego co zdrowe. Jak się okazało mój syn pokochał je od pierwszego ugryzienia. Musiałam zrobić na szybko kilka zdjęć (oczywiście z ręki), bo za chwilę nie miałabym co fotografować ;-) Moje babeczki z jeszcze jednego powodu mają właśnie zielony kolor. Po prostu to ulubiony kolor mojego syna i już od dłuższego czasu męczył mnie, że mam mu zrobić zielone babeczki :-)


Do przygotowania tych babeczek potrzebne są silikonowe foremki w Halloweenowych kształtach (dynie, duchy, nietoperze itp.). 


SKŁADNIKI

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 70 g mrożonego szpinaku
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 130 g cukru
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • skórka starta z 1 cytryny
  • opcjonalnie szczypta zielonego barwnika spożywczego



WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Silikonowe foremki w Halloweenowych kształtach posmarować delikatnie pędzelkiem olejem rzepakowym lub stopionym masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Do miski przelać jogurt, dodać szpinak i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Następnie dodać masło, jajka, cukier i ponownie krótko zmiksować tylko do połączenia składników. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i skórkę cytrynową. Składniki sypkie wsypać do mokrych, wymieszać i nakładać do foremek do 3/4 wysokości. Tak przygotowane babeczki włożyć do piekarnika i piec około 25 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, lekko ostudzić, po czym wyciągnąć delikatnie z foremek.


1 komentarz: