piątek, 18 października 2019

Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie śmietanowo-pomidorowym


Smak tej potrawy jest zupełnie inny od tego, który zazwyczaj jadamy. Zamiast śmietany słodkiej 30% wykorzystałam kwaśną 18%, co bezsprzecznie wpływa na cały smak makaronu. Nie jest on w żadnym przypadku podobny do smaku sosu do spaghetti. Jest bardziej kwaśny i delikatny. Do przygotowania potrawy można wykorzystać dowolny makaron.


Porcja dla 4-5 osób.


SKŁADNIKI

  • 500 g piersi z kurczaka
  • oliwa
  • 1 brokuł
  • 500-680 g passaty pomidorowej
  • 330 g kwaśniej śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 70 g żółtego sera
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
  • 400 g makaronu (u mnie mieszany pełnoziarnisty i zwykły)


WYKONANIE

Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Następnie polać oliwą i posypać pieprzem i solą. Włączyć palnik i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso nie będzie surowe. Do mięsa wlać passatę, dodać śmietanę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i zetrzeć na tarce ser. Nałożyć pokrywę naczynia i dusić, aż sos nieco zgęstnieje.

Brokuł umyć, obrać w różyczki i ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie. Groszek i kukurydzę odcedzić na sitku z zalewy. Wszystko dodać do mięsa i sosu. W międzyczasie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu i odcedzony dodać do potrawy. Całość doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ziołami prowansalskimi. Podawać od razu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz