Smak tej potrawy jest zupełnie inny od tego, który zazwyczaj jadamy. Zamiast śmietany słodkiej 30% wykorzystałam kwaśną 18%, co bezsprzecznie wpływa na cały smak makaronu. Nie jest on w żadnym przypadku podobny do smaku sosu do spaghetti. Jest bardziej kwaśny i delikatny. Do przygotowania potrawy można wykorzystać dowolny makaron.
Porcja dla 4-5 osób.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi z kurczaka
- oliwa
- 1 brokuł
- 500-680 g passaty pomidorowej
- 330 g kwaśniej śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka groszku
- 1 puszka kukurydzy
- 70 g żółtego sera
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
- 400 g makaronu (u mnie mieszany pełnoziarnisty i zwykły)
WYKONANIE
Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Następnie polać oliwą i posypać pieprzem i solą. Włączyć palnik i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso nie będzie surowe. Do mięsa wlać passatę, dodać śmietanę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i zetrzeć na tarce ser. Nałożyć pokrywę naczynia i dusić, aż sos nieco zgęstnieje.
Brokuł umyć, obrać w różyczki i ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie. Groszek i kukurydzę odcedzić na sitku z zalewy. Wszystko dodać do mięsa i sosu. W międzyczasie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu i odcedzony dodać do potrawy. Całość doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ziołami prowansalskimi. Podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz