Babeczki szpinakowe nie tylko świetnie się prezentują, ale również rewelacyjnie smakują. Dużą ich zaletą jest to, że na długo utrzymują wilgoć, dzięki czemu nawet przez kilka dni smakują jak świeże. Szczerze Wam polecam ten przepis.
SKŁADNIKI
- 180 g jogurtu naturalnego
- 70 g mrożonego szpinaku
- 100 g masła
- 2 jajka
- 130 g cukru
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- skórka starta z 1 cytryny
- opcjonalnie szczypta zielonego barwnika
- do dekoracji: 180 g jogurtu naturalnego, kolorowa posypka
WYKONANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuścić i
zostawić do ostudzenia. Silikonowe foremki posmarować delikatnie pędzelkiem olejem rzepakowym lub stopionym masłem, albo formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami. Piekarnik
rozgrzać do temperatury 180°C.
Do miski przelać jogurt, dodać szpinak i zmiksować blenderem na jednolitą
masę. Następnie dodać masło, jajka, cukier i ponownie krótko zmiksować tylko do
połączenia składników. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do
pieczenia, sodę i skórkę cytrynową. Składniki sypkie wsypać do mokrych,
wymieszać i nakładać do foremek do 3/4 wysokości. Tak przygotowane babeczki
włożyć do piekarnika i piec około 25 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika,
lekko ostudzić, po czym wyciągnąć delikatnie z foremek.
Ostudzone babeczki udekorować jogurtem naturalnym (jogurt można delikatnie osłodzić cukrem z prawdziwą wanilią) i posypać kolorową posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz