Ciasto brzoskwiniowe na makowym biszkopcie upiekłam z okazji Odpustu w naszej parafii. Zdecydowałam się na takie połączenie składników z kilku powodów. Po pierwsze ciasto prezentuje się bardzo efektownie, po drugie jest smaczne i wbrew pozorom proste w przygotowaniu. Zaś dodatkowym czynnikiem był fakt, że mój syn uwielbia mak, więc wiedziałam, że biszkopt makowy zje z ochotą. To samo ciasto będę piekła w przyszłą niedzielę na Dzień Nauczyciela :-) Mam nadzieję, że zasmakuje również nauczycielką.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 70 g niebieskiego maku
- 110 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duża puszka brzoskwiń
- 1 torebka zielonej herbaty
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 500 g śmietany 36%
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 śmietan-fixy
- do dekoracji kakao lub starta czekolada
WYKONANIE
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dno formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko składniki sypkie i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wsypać mak i ponownie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia.
Nasączenie, owoce i galaretka: W kubku zaparzyć herbatę (zalać jedynie pół kubka wody), ostudzić i dolać około 4 łyżki soku odsączonego z brzoskwiń. Z biszkoptu odkleić papier do pieczenia, formę umyć, dobrze wytrzeć i włożyć do niej ponownie biszkopt. Wierzch nasączyć herbatą z sokiem. Brzoskwinie odsączyć z soku (soku nie wylewać), pokroić na mniejsze kawałki i rozłożyć równomiernie na cieście.
Do garnuszka wlać sok odsączony z brzoskwiń i dolać wody, tak aby całość dała nam 750 ml płynu. Wodę z sokiem zagotować, wyłączyć palnik i wsypać obie galaretki brzoskwiniowe. Dobrze wymieszać i zostawić do ostudzenia. Ostudzoną włożyć do lodówki, aby prędzej stężała. Tężejącą galaretkę wylać równomiernie na cieście i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Śmietana i dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodać śmietan-fixy i krótko zmiksować. Śmietanę wyłożyć równomiernie na wierzchu ciasta. Ciasto oprószyć przez sitko kakao lub zetrzeć na tarce czekoladę. U mnie dodatkowo na każdym kawałku ciasta ułożyłam trufle w różnych smakach.
Prezentuje się bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuń