Obecność
europejskiego logo żywności ekologicznej na produktach potwierdza ich jakość i
daje pewność, że powstały zgodnie z obowiązującymi w Europie regułami rolnictwa
ekologicznego. Produkcja ekologiczna to system zrównoważonej produkcji, opartej
na naturalnych sposobach wytwarzania: środkach pochodzenia biologicznego i
mineralnego, nieprzetworzonych technologicznie. W produkcji ekologicznej nie
stosuje się chemicznych środków ochrony, wykluczone są też produkty GMO i ich
pochodne. Co to dokładnie oznacza?
Eko na zdrowie
Dzięki
produktom ekologicznym można wyeliminować z diety wiele szkodliwych substancji.
Wyniki badań potwierdziły również, że warzywa i owoce ekologiczne zawierają
znacznie więcej działających antyrakowo przeciwutleniaczy, w tym resweratrolu,
który opóźnia proces starzenia się. Mają też więcej błonnika, minerałów i
witamin.
Produkcja przyjazna środowisku
Produkcja
ekologiczna to system przyjazny środowisku. W produkcji stosuje się
energooszczędne maszyny i urządzenia, a recycling jest jedną z naczelnych zasad
funkcjonowania gospodarstwa. Produkty z certyfikatem mają z reguły krótszy
okres przydatności do spożycia, ale dzięki wyższej zawartości witaminy C,
działającej jako naturalny konserwant, owoce i warzywa dłużej zachowują świeżość.
Dlaczego produkty ekologiczne są droższe?
Uzyskanie
europejskiego certyfikatu ekologicznego wymaga spełnienia wielu warunków i trwa
co najmniej 2 lata – tyle zajmuje przestawienie gospodarstwa konwencjonalnego
na ekologiczne. Wprowadzenie ekologicznych sposobów produkcji oznacza
zmniejszenie wydajności produkcyjnej o około 1/3, większą czasochłonność i
znaczenie wyższe koszty produkcji.
Tradycyjne smaki
Powrót
do naturalnych metod produkcji to również zachęta do uprawiania dawnych
tradycyjnych odmian, z których rolnicy zrezygnowali w poszukiwaniu wyższej
efektywności produkcji. W ekologicznych sadach można dziś odnaleźć niemal
całkowicie zapomniane jabłonie domowe: antonówki – jesienną odmianę doskonałą
do przetworów, czy championy – twarde, soczyste jabłka,
które
świetnie nadają się do wyrobu soków.
Ciekawostka
Europejski
certyfikat żywności ekologicznej został wprowadzony 1 lipca 2010 r. Projekt
logo został wyłoniony na drodze konkursu z udziałem internautów z około 3500
propozycji. Wykonał go niemiecki student wzornictwa Dušan Milenković.
Certyfikacja żywności jest związana z jakością produktów. Wiele certyfikatów wymaga, aby produkty spełniały określone standardy jakościowe. Warto zwracać na to uwagę.
OdpowiedzUsuńhttps://qafp.pl/