poniedziałek, 22 października 2018

Zielony listek żywności ekologicznej na opakowaniu – czy wiesz co dokładnie oznacza?






Obecność europejskiego logo żywności ekologicznej na produktach potwierdza ich jakość i daje pewność, że powstały zgodnie z obowiązującymi w Europie regułami rolnictwa ekologicznego. Produkcja ekologiczna to system zrównoważonej produkcji, opartej na naturalnych sposobach wytwarzania: środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego, nieprzetworzonych technologicznie. W produkcji ekologicznej nie stosuje się chemicznych środków ochrony, wykluczone są też produkty GMO i ich pochodne. Co to dokładnie oznacza?

Eko na zdrowie
Dzięki produktom ekologicznym można wyeliminować z diety wiele szkodliwych substancji. Wyniki badań potwierdziły również, że warzywa i owoce ekologiczne zawierają znacznie więcej działających antyrakowo przeciwutleniaczy, w tym resweratrolu, który opóźnia proces starzenia się. Mają też więcej błonnika, minerałów i witamin.

Produkcja przyjazna środowisku
Produkcja ekologiczna to system przyjazny środowisku. W produkcji stosuje się energooszczędne maszyny i urządzenia, a recycling jest jedną z naczelnych zasad funkcjonowania gospodarstwa. Produkty z certyfikatem mają z reguły krótszy okres przydatności do spożycia, ale dzięki wyższej zawartości witaminy C, działającej jako naturalny konserwant, owoce i warzywa dłużej zachowują świeżość.

Dlaczego produkty ekologiczne są droższe?
Uzyskanie europejskiego certyfikatu ekologicznego wymaga spełnienia wielu warunków i trwa co najmniej 2 lata – tyle zajmuje przestawienie gospodarstwa konwencjonalnego na ekologiczne. Wprowadzenie ekologicznych sposobów produkcji oznacza zmniejszenie wydajności produkcyjnej o około 1/3, większą czasochłonność i znaczenie wyższe koszty produkcji.

Tradycyjne smaki
Powrót do naturalnych metod produkcji to również zachęta do uprawiania dawnych tradycyjnych odmian, z których rolnicy zrezygnowali w poszukiwaniu wyższej efektywności produkcji. W ekologicznych sadach można dziś odnaleźć niemal całkowicie zapomniane jabłonie domowe: antonówki – jesienną odmianę doskonałą do przetworów, czy championy – twarde, soczyste jabłka,
które świetnie nadają się do wyrobu soków.

Ciekawostka
Europejski certyfikat żywności ekologicznej został wprowadzony 1 lipca 2010 r. Projekt logo został wyłoniony na drodze konkursu z udziałem internautów z około 3500 propozycji. Wykonał go niemiecki student wzornictwa Dušan Milenković.








1 komentarz:

  1. Certyfikacja żywności jest związana z jakością produktów. Wiele certyfikatów wymaga, aby produkty spełniały określone standardy jakościowe. Warto zwracać na to uwagę.
    https://qafp.pl/

    OdpowiedzUsuń