Smak gryki jest specyficzny, dlatego też albo się go lubi, albo, tak jak ja nie za bardzo, ale toleruje się go ze względu na plusy. W tym przypadku mam na myśli, to jak bardzo gryka jest zdrowa. Osobiście za jej smakiem nie przepadam, ale mimo to po nią sięgam. Dzięki obecności w cieście czekolady, gruszek i borówek, smak gryki nie jest dominujący. Jeżeli mimo to Wam przeszkadza, to można dodać do ciasta łyżeczkę świeżo mielonej kawy. Złagodzi ona posmak gryki.
SKŁADNIKI
- 1 jajko
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 g masła
- 50 ml mleka
- 120 g cukru trzcinowego
- 200 g mąki gryczanej
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 gruszki
- 125 g borówki amerykańskiej
- dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód formy tortowej o średnicy 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką gryczaną. Borówki umyć i osuszyć. Gruszki obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki, po czym bardzo drobno posiekać. W garnuszku podgrzać mleko, dodać do niego masło i połamaną czekoladę, po czym rozpuścić podgrzewając na małym ogniu. Zostawić do ostudzenia.
Do miski wbić jajko, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy, masę czekoladową i ocet winny. Wszystko zmiksować do połączenia składników. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę gryczaną, sodę i mielony kardamon. Składniki sypkie wsypać do mokrych i krótko zmiksować. Na koniec dodać gruszki, wymieszać i przelać ciasto do formy. Wierzch wyrównać, po czym ułożyć na nim borówki i włożyć do piekarnika. Piec około 30-40 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz