Placuszki serowe to świetna propozycja na sycące śniadanie, ale nie tylko. Równie dobrze sprawdzą się na deser lub podwieczorek. Jako dodatek możemy podać dżem, miód, syrop klonowy lub po prostu oprószyć placuszki cukrem pudrem. Ja zdecydowałam się na czekodżem.
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 500 g sera twarogowego
- 1 banan
- szczypta soli
- 50 g cukru trzcinowego
- 200 ml mleka 3,5 %
- 60 ml oleju rzepakowego
- 200 g mąki pszennej tortowej
WYKONANIE
Banana i twaróg pognieść widelcem i przełożyć do miski. Dodać jajka, szczyptę soli, cukier trzcinowy i całość dobrze zmiksować. Następnie wlać mleko, olej rzepakowy i przesiać mąkę. Ponownie zmiksować do połączenia składników.
Na rozgrzaną patelnię wlewać chochlę ciasta, rozsmarować je na patelni (nie za cienko) i smażyć na złoty kolor na małym ogniu z obu stron. Placki podawać od razu z wybranymi dodatkami.
Uwagi: Ciasto jest dosyć gęste. Ja po wlaniu chochlą ciasta na patelnię, rozsmarowywałam je również spodem chochli, bo to najszybszy i najprostszy sposób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz