Przepyszne ciasto na upalne dni i nie tylko. Jest idealnie kruche i pełne truskawek, zaś budyń dodaje całości niezwykłego smaku. Aż trudno nie sięgnąć po kolejny kawałek.
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 120 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 200 g zimnego masła
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 700 g truskawek
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 białka
- szczypta soli
- 30 g cukru
WYKONANIE
Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, żółtka, posiekane na mniejsze kawałki masło i wodę, po czym zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, zaś do drugiej dodać proszek do pieczenia i ponownie zagnieść. Ciastem z proszkiem do pieczenia wyłożyć równomiernie spód blaszki o wymiarach 26 x 40 cm (można wykorzystać mniejszą, ciasto będzie wtedy wyższe) i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Kruchy spód po nakłuwać widelcem, po czym włożyć do piekarnika na 10 minut, wyciągnąć i ostudzić.
Nadzienie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Do śmietany wsypać proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Wymieszać masę budyniową z białkami, następnie wsypać truskawki, ponownie wymieszać i wyłożyć równomiernie na podpieczonym kruchym spodzie. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto i włożyć do piekarnika. Piec około 50 minut. Zostawić do ostudzenia. Podawać w temperaturze pokojowej.
Uwagi: Aby ciasto pozostało kruche nie należy przechowywać go w lodówce lub szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz