wtorek, 13 września 2016

Muffinki orkiszowe z borówkami


Szybko i smacznie, czyli muffinki z owocami. U mnie z borówką amerykańską, a żeby były zdrowsze, to z dodatkiem mąki orkiszowej graham i płatków orkiszowych :-)


SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 330 g jogurtu naturalnego
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
  • 90 g mąki orkiszowej graham typ 1850
  • 1 kopiasta łyżka płatków orkiszowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 250 g borówki amerykańskiej


WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki. Borówki umyć i osuszyć. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. 

Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, stopione masło, jogurt naturalny i dobrze wymieszać. Do drugiej miski wsypać obie mąki, płatki orkiszowe, proszek do pieczenia, sodę i również wymieszać. Połączyć składniki suche z mokrymi. Na koniec wsypać borówki i ponownie delikatnie wymieszać. Nakładać do 3/4 wysokości foremek i piec na środkowej półce piekarnika około 25 minut, aż muffinki się przyrumienią.