Szybko i smacznie, czyli muffinki z owocami. U mnie z borówką amerykańską, a żeby były zdrowsze, to z dodatkiem mąki orkiszowej graham i płatków orkiszowych :-)
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g masła
- 330 g jogurtu naturalnego
- 200 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
- 90 g mąki orkiszowej graham typ 1850
- 1 kopiasta łyżka płatków orkiszowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 250 g borówki amerykańskiej
WYKONANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki. Borówki umyć i osuszyć. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia.
Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, stopione masło, jogurt naturalny i dobrze wymieszać. Do drugiej miski wsypać obie mąki, płatki orkiszowe, proszek do pieczenia, sodę i również wymieszać. Połączyć składniki suche z mokrymi. Na koniec wsypać borówki i ponownie delikatnie wymieszać. Nakładać do 3/4 wysokości foremek i piec na środkowej półce piekarnika około 25 minut, aż muffinki się przyrumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz