poniedziałek, 19 września 2016

Ciasto śliwkowe


Pyszne ciasto śliwkowe, które bardzo polecam. Przepis powstał spontanicznie, bo nie mogę jeść produktów mlecznych (karmię dziecko), więc masło, jogurt i inne składniki mokre zastąpiłam olejem rzepakowym. 


SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 800 g śliwek


WYKONANIE

Śliwki umyć, przepołowić i wyciągnąć pestki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, spód blaszki o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem lub margaryną i posypać mąką.

Do miski wsypać mąkę tortową, ryżową i ziemniaczaną, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy i cukier waniliowy, po czym ubić krótko. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i kolejno dodać olej rzepakowy i składniki sypkie. Przelać gotową masę równomiernie do formy i wyłożyć na niej śliwki rozcięciem do góry. Włożyć do piekarnika i piec około 35 minut.