Pyszne ciasto śliwkowe, które bardzo polecam. Przepis powstał spontanicznie, bo nie mogę jeść produktów mlecznych (karmię dziecko), więc masło, jogurt i inne składniki mokre zastąpiłam olejem rzepakowym.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- szczypta soli
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 ml oleju rzepakowego
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki ryżowej
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 800 g śliwek
WYKONANIE
Śliwki umyć, przepołowić i wyciągnąć pestki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, spód blaszki o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem lub margaryną i posypać mąką.
Do miski wsypać mąkę tortową, ryżową i ziemniaczaną, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy i cukier waniliowy, po czym ubić krótko. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i kolejno dodać olej rzepakowy i składniki sypkie. Przelać gotową masę równomiernie do formy i wyłożyć na niej śliwki rozcięciem do góry. Włożyć do piekarnika i piec około 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz