Markizy orzechowe bardzo ciekawie się prezentują i są smaczne. Robi się je łatwo, jedyne co trzeba poświęcić, to czas ;-)
Z poniższego przepisu wychodzi około 65 sztuk ciastek.
SKŁADNIKI
- 200 g masła
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 160 g mąki tortowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 120 g zmielonych orzechów włoskich + 65 połówek do dekoracji (co daje łącznie około 240 g orzechów włoskich)
- na lukier: około 150 g cukru pudru + 2 łyżki soku z cytryny
- do przekładania markiz: marmolada wieloowocowa lub inna
- dodatkowo: mąka do podsypywania
WYKONANIE
Ciasto można zagnieść już dzień wcześniej i włożyć do lodówki.
Do miski wsypać zmielone orzechy, dodać obie mąki, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, masło w temperaturze pokojowej, wbić jajko i zagniatać do połączenia składników. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować sobie foremkę w kształcie koła o średnicy 3-4 cm.
Stolnicę mocno podsypać mąką i rozwałkować na niej ciasto na grubość 1-2 cm, po czym wykrawać koła i przekładać na blaszkę. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść i włożyć do lodówki. Ciasteczka piec 12-13 minut, wyciągnąć i zostawić na gorącej blaszce (po wyciągnięciu z piekarnika będą wydawać się miękkie, ale dojdą na blaszce). Procedurę ponowić, aż do zużycia całego ciasta.
Do rondelka wrzucić 3-4 łyżki marmolady i podgrzać, aż będzie gorąca. Marmoladą smarować jedną połówkę markizy, po czym przykleić lekko dociskając drugą połówkę. Jak marmolady braknie, to podgrzać kolejną porcję.
Do rondelka wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny i utrzeć. Górę Każdej markizy polukrować i przykleić połówkę orzecha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz