U mnie w domu już świąteczna atmosfera :-) Przepis znalazłam w książce "Wielka księga ciast" przełożonej z niemieckiego dla czytelników KDC Klub Dla Ciebie. Rogaliki są pyszne i chrupiące.
UWAGA: Ciasto na półksiężyce musi leżakować przez całą noc.
Na około 60 dużych półksiężyców lub 75 małych.
SKŁADNIKI
- 400 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej)
- 280 g masła
- 50 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 80 g płynnego miodu
- 150 g zmielonych migdałów
- 1 jajko
- 2 krople olejku migdałowego
- cukier puder do dekoracji
- mąka do podsypywania
WYKONANIE
Zimne masło posiekać, migdały zmielić. Wszystkie składniki połączyć w misce i dobrze zagnieść. Z zagniecionego ciasta uformułować kulkę, dobrze owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc.
Ciasto na półksiężyce wyciągnąć z lodówki nieco wcześniej. Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C, blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na 8 równych części, z każdej formułować cienki wałeczek w razie potrzeby podsypując mąką, pociąć go na odcinki o długości 7 cm i formułować z każdego półksiężyc układając go na blaszce.
Gotowe półksiężyce piec około 15 minut (większe 20 minut). Z blaszki przełożyć na tacę lub kratkę i zostawić do ostudzenia. Udekorować cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz