wtorek, 8 grudnia 2015

Kruche półksiężyce migdałowo-miodowe


U mnie w domu już świąteczna atmosfera :-) Przepis znalazłam w książce "Wielka księga ciast" przełożonej z niemieckiego dla czytelników KDC Klub Dla Ciebie. Rogaliki są pyszne i chrupiące.

UWAGA: Ciasto na półksiężyce musi leżakować przez całą noc.

Na około 60 dużych półksiężyców lub 75 małych.

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej)
  • 280 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 80 g płynnego miodu
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 2 krople olejku migdałowego
  • cukier puder do dekoracji
  • mąka do podsypywania


WYKONANIE

Zimne masło posiekać, migdały zmielić. Wszystkie składniki połączyć w misce i dobrze zagnieść. Z zagniecionego ciasta uformułować kulkę, dobrze owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc.

Ciasto na półksiężyce wyciągnąć z lodówki nieco wcześniej. Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C, blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na 8 równych części, z każdej formułować cienki wałeczek w razie potrzeby podsypując mąką, pociąć go na odcinki o długości 7 cm i formułować z każdego półksiężyc układając go na blaszce.
Gotowe półksiężyce piec około 15 minut (większe 20 minut). Z blaszki przełożyć na tacę lub kratkę i zostawić do ostudzenia. Udekorować cukrem pudrem.