Proste danie wymagające jedynie czasu. Świetnie sprawdzi się na kolację, jest też dobrym pomysłem na zimną płytę w urodziny. Osobiście bardzo mi smakuje. Galaretkę wieprzową doprawia sobie każdy indywidualnie solą, pieprzem i octem (u mnie winny). U mnie w domu robi się dużą porcję, która na 4 osoby starcza na 3-4 dni. Zazwyczaj robimy galaretkę wieprzową zimą, bo można ją wtedy przechowywać w piwniczce, a jest to niezbędne przy robieniu tak dużej porcji, która może nie zmieścić się w lodówce.
SKŁADNIKI na dużą porcję
- 4 nogi wieprzowe
- 1-2 małe ogonki wieprzowe
- 2 golonka wieprzowe
- 3-4 liście laurowe
- 3-4 sztuki ziela angielskiego
Przy zakupie nóg wieprzowych warto od razu poprosić o ich przepołowienie.
Do przygotowania takiej ilości galaretki wieprzowej potrzebny jest ogromny garnek (najlepiej na ponad 5 litrów wody), duże sitko lub cedzak, duża miska do wlania wywaru.
WYKONANIE
Nogi, ogonki i mięso umyć i umieścić w bardzo dużym garnku. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, zalać wodą i gotować do miękkości golonka, najlepiej minimum 2 godziny żeby nóżki puściły żel potrzebny do stwardnienia galaretki.
Gotowy wywar przecedzić przez sitko do miski i dodać rozdrobnione mięso z golonek. Schłodzone odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce do stwardnienia galaretki. Galaretkę można przechowywać w zimnym miejscu maksymalnie przez tydzień. Przed podaniem zdjąć z góry galaretki tłuszcz, ukroić podłużny kawałek, doprawić wedle uznania solą, pieprzem i octem.
Poniżej zdjęcie gotowej galaretki wieprzowej jeszcze przed zdjęciem warstwy tłuszczu z wierzchu. Jeżeli nie macie zimnej piwniczki, to galaretkę lepiej rozlać do mniejszych miseczek i włożyć do stwardnienia do lodówki (bo w cieple galaretka nie stężeje). Można również zrobić połowę porcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz