Sałatka grecka jest moją ulubioną, wygrywa nawet z sałatką z wędzonym kurczakiem. Jest przede wszystkim zdrowa, a dodatkowo dzięki serowi feta sycąca.
SKŁADNIKI (dokładna ilość poniżej w opisie)
- miks sałat (u mnie sałata lodowa + miks sałat ze szpinakiem)
- czerwona cebula
- papryka (u mnie pomarańczowa)
- pomidor
- czarne oliwki
- zielone oliwki
- ser feta lub ser sałatkowy słony
- oliwa
- zioła sałatkowe +sól lub gotowa mieszanka z Knorr'a
WYKONANIE
Ilość składników jest zależna od tego czy sałatkę robicie tylko dla siebie, czy też robicie dużą porcję dla gości. Ja robię sobie codziennie sałatki tylko dla siebie, więc przygotowuję ją od razu w talerzu, w którym jem (wygląda to też bardziej estetycznie).
Jedna porcja: Warzywa umyć, najpierw do talerza wrzucić wybrany miks sałat, następnie dodać pokrojone w plasterki oliwki, pokrojoną 1/2 pomidora, nieco papryki i kilka krążków cebuli. Do garnuszka wlać 2-3 łyżki oliwy i dodać nieco ziół sałatkowych +sól lub 1/3 opakowania gotowej mieszanki Knorr (polecam włoską i francuską). Sałatkę polać sosem winegret i delikatnie wymieszać. Na koniec sałatkę posypać serem feta (można kupić w kostkach, ale osobiście korzystam z całego kawałka i wrzucam do sałatki odcięte kawałki).
Sałatkę można serwować z ciepłą bagietką, ale równie smaczna jest z bułką z ziarnami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz