sobota, 19 grudnia 2015

Waniliowe sakiewki z marmoladą


Przepis pochodzi z książki "Wielka księga ciast" przełożonej z niemieckiego dla czytelników KDC Klub Dla Ciebie. W przepisie zaintrygowała mnie obecność ziemniaków i postanowiłam przetestować, co z tego wyjdzie. Muszę przyznać, że ciasteczka są najsmaczniejsze prosto z blachy, kiedy są jeszcze ciepłe :-)


SKŁADNIKI
  • 125 g ugotowanych na miękko ziemniaków
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • 1 łyżeczka startej na tarce skórki cytrynowej
  • marmolada
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • cukier puder
  • mąka do podsypywania


WYKONANIE

Uwaga: Sakiewki muszą być bardzo dobrze sklejone, bo inaczej otworzą się w piekarniku w trakcie rośnięcia.

Ziemniaki ugotować w łupinkach na miękko, ostudzić, obrać i dobrze pognieść. Do ziemniaków dodać masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, miąższ z laski wanilii, startą skórkę cytrynową, wbić jajko i wyrobić gładkie i pulchne ciasto. Gotowe ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wycinać koła o średnicy 6 cm, Na środek każdego nałożyć marmoladę, chwycić boki w trzech miejscach i dźwigając do góry dobrze zlepić (najlepiej docisnąć z góry palcem żeby się nie odlepiło). Jeżeli wolicie szybszą wersję, to można zrobić nadziewane kulki.

W miseczce rozmącić żółtko z mlekiem i pędzelkiem smarować każdą sakiewkę, układając na blaszce. Piec około 15-20 minut. Gotowe i ostudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem.