Porcja dla dwóch osób.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
WYKONANIE
Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i chwilkę miksować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodawać na przemian mleko i mąkę miksując wszystko na wolnych obrotach. Gotową masę zostawić na 10-20 minut, aż lekko zgęstnieje. Po tym czasie dodać łyżkę oleju i wodę miksując na najwolniejszych obrotach. Teflonową patelnię lekko natłuścić olejem i rozgrzać. Ciasto naleśnikowe wlewać chochlą, po jakimś czasie obrócić, tak żeby naleśniki miały ładny złoty kolor. Oleju już więcej nie trzeba dodawać, bo jest on już w cieście naleśnikowym.NADZIENIE
Naleśniki można jeść na wiele sposobów. Poniżej kilka propozycji na słodko.- Z twarogiem: Kostka twarogu, mały jogurt naturalny lub śmietana, cukier do smaku, pół opakowania cukru waniliowego. Twaróg zagnieść i wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać cukier i cukier waniliowy i całość dobrze wymieszać. Ja daję tylko łyżeczkę lub dwie cukru. Jak nadziewam naleśniki twarogiem, to kładę jeszcze do środka plasterki banana (smakuje fenomenalnie);
- z miodem,
- z dżemem.
Z dodatkiem banana nie jadłam, ale muszę to koniecznie nadrobić :)
OdpowiedzUsuń