Porcja dla 4 osób.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego
- 400 g makaronu rurki lub muszelki (niecałe opakowanie)
- 3 duże cebule
- 5-6 pomidorów
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 śmietana 18% (duża)
- około 230 g pieczarek
- kilka świeżych listków bazylii i oregano
- 3 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- do smaku: pieprz, sól, zioła prowansalskie, chili.
PRZYGOTOWANIE
Sos: Pomidory oparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, wrzucić do blendera. Dodać obrany czosnek, bazylię, oregano, śmietanę i przyprawy. Całość zblendować.
Pieczarki: Na patelni rozpuścić masło, dodać dwie cebule pokrojone w kostkę i pieczarki. Smażyć 7 minut mieszając co jakiś czas.
Mięso mielone: Wlać do brytfanny dwie łyżki oliwy i rozgrzać. Dodać jedną pokrojoną w kostkę cebulę i jakiś czas smażyć. Następnie dodać mięso mielone i całość dusić kilka minut pod pokrywą co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie makaron ugotować według wskazań na opakowaniu.
Końcowy etap: Do mięsa mielonego wlać gotowy sos, dodać odcedzoną przez sitko kukurydzę i fasolę. Wymieszać całość i dodać dwie łyżeczki przecieru. Zostawić na zmniejszonej temperaturze około 8 min. od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać pieczarki, wymieszać i ewentualnie doprawić. Na sam koniec wsypać makaron i delikatnie wymieszać.
Jeżeli ktoś nie boi się kalorii, to gotową potrawę można posypać serem, ser oprószyć suszonym oregano i całość zapiec w piekarniku. Kiedyś tak często z mężem jadaliśmy, ale młodość nie wieczność ;-)
Danie wygląda bardzo apetycznie i smakowicie :)
OdpowiedzUsuń