poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Zanim napiszę przepis, chcę zaznaczyć, że ilość dodatków zależy głównie od naszych upodobań. Praktycznie w całym przepisie składniki można zastępować innymi akurat dostępnymi. Ilość pomidorów, cebul, pieczarek, czosnku itp. też zależy od upodobań, ważne żeby nie przesadzić ;-) Ja dałam dużo pomidorów, bo tyleż mi w ogródku dojrzało i nie chciałam żeby się zmarnowały.


Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego
  • 400 g makaronu rurki lub muszelki (niecałe opakowanie)
  • 3 duże cebule
  • 5-6 pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 śmietana 18% (duża)
  • około 230 g pieczarek
  • kilka świeżych listków bazylii i oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • do smaku: pieprz, sól, zioła prowansalskie, chili.

PRZYGOTOWANIE

 

Sos: Pomidory oparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, wrzucić do blendera. Dodać obrany czosnek, bazylię, oregano, śmietanę i przyprawy. Całość zblendować.



Pieczarki: Na patelni rozpuścić masło, dodać dwie cebule pokrojone w kostkę i pieczarki. Smażyć 7 minut mieszając co jakiś czas.


Mięso mielone: Wlać do brytfanny dwie łyżki oliwy i rozgrzać. Dodać jedną pokrojoną w kostkę cebulę i jakiś czas smażyć. Następnie dodać mięso mielone i całość dusić kilka minut pod pokrywą co jakiś czas mieszając.


W międzyczasie makaron ugotować według wskazań na opakowaniu.

Końcowy etap: Do mięsa mielonego wlać gotowy sos, dodać odcedzoną przez sitko kukurydzę i fasolę. Wymieszać całość i dodać dwie łyżeczki przecieru. Zostawić na zmniejszonej temperaturze około 8 min. od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać pieczarki, wymieszać i ewentualnie doprawić. Na sam koniec wsypać makaron i delikatnie wymieszać.




Jeżeli ktoś nie boi się kalorii, to gotową potrawę można posypać serem, ser oprószyć suszonym oregano i całość zapiec w piekarniku. Kiedyś tak często z mężem jadaliśmy, ale młodość nie wieczność ;-)