poniedziałek, 19 grudnia 2022

Tortilla z kurczakiem a'la kebab i sosem jogurtowym


Uwielbiam domowe tortille. Jest wiele możliwości ich przygotowania i zawsze są pyszne. Chciałam Wam zaproponować jedną z moich ulubionych wersji. Są to tortille z mocno przyprawionym mięsem z kurczaka, cebulą, papryką, miksem sałat (obowiązkowo z białą i czerwoną kapustą), a to wszystko w lekko pikantnym sosie jogurtowym w lekko chrupiącej tortilli. W związku z tym, że nie mam woreczka żółciowego, to nie toleruję surowego czosnku. Dlatego też dużą jego ilość dodaję w trakcie marynowania mięsa. Uzyskuję ten sam efekt smakowy nieco inną drogą, bo nie dodaję już surowego czosnku do sosu.



Na 2 duże tortille.


SKŁADNIKI

  • 400 g piersi z kurczaka
  • olej rzepakowy
  • przyprawa do kebaba lub kebab-gyros
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • małe opakowanie miksu sałat z kapustą
  • 1/2 cebuli
  • 2 duże tortille

Sos:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka, chili



WYKONANIE


Pierś z kurczaka umyć i pokroić w niewielkie paski. Następnie przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać olejem rzepakowym, dobrze przyprawić przyprawą do kebaba (lub kebab-gyros), dodać obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszać, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.


W miseczce wymieszać jogurt z majonezem i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, słodką papryką i chili. Paprykę pokroić w paski, a obraną cebulę w krążki. Rozgrzać patelnię (wykorzystuję grillową) i ułożyć na niej mięso. Smażyć z obu stron, aż nie będzie surowe. Tortille posmarować wodą, po czym ułożyć kolejno na rozgrzanej patelni podgrzewając z obu stron, tak aby się ładnie przypiekły (ale nie za długo, bo będą się łamać przy zawijaniu). Każdą tortillę posmarować cienko sosem jogurtowym, ułożyć mięso, cebulę, paprykę i miks sałat. Następnie polać sosem (można jeszcze dołożyć mięsa jak zostało). Każdą tortillę zawinąć, zgiąć dół i zawinąć srebrną folią spożywczą, żeby sos nie uciekał, a tortilla się nie rozwaliła. Podawać od razu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz