poniedziałek, 19 grudnia 2022

Chleb orkiszowy


Domowe pieczywo ma swój urok. Ten wspaniały zapach, który jeszcze długo unosi się w domu i ten smak świeżo upieczonego chleba, to zdecydowanie coś niepowtarzalnego. Ale przygotowanie naprawdę pysznego domowego pieczywa wymaga czasu. Im dłużej chleb wyrasta, tym jest smaczniejszy. Mi się śpieszyło, więc maksymalnie skracałam ten czas, dodałam również 20 g drożdży. Jeżeli chleb będzie długo wyrastał, to spokojnie wystarczy 10 g świeżych drożdży.




SKŁADNIKI

  • 20 g świeżych drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • 650 g mąki orkiszowej typ 700
  • 10 g soli
  • dodatkowo mąka do podsypywania i mąka ziemniaczana do posypania blachy
  • opcjonalnie mieszane ziarna (słonecznik, siemię lniane)




WYKONANIE


Do miski rozdrobnić drożdże, wlać 100 ml letniej wody i wymieszać, tak aby drożdże się rozpuściły. Następnie dodać 100 g mąki orkiszowej, wymieszać i zostawić na 20-30 minut do powstania zaczynu.


Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę. Sól wymieszać z pozostałą wodą i wlać do mąki. Na koniec dodać zaczyn, wymieszać łyżką, po czym zacząć wyrabiać ciasto. Dłonie posypać mąką i zagniatać ciasto w razie potrzeby podsypując mąką, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto można wyrabiać na podsypanym mąką blacie kuchennym lub w misce. Miskę z wyrobionym ciastem na chleb przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na co najmniej 2 godziny.


Blaszkę z wyposażenia piekarnika posypać najpierw cienką warstwą mąki ziemniaczanej, a następnie mąką orkiszową. Dzięki temu chleb nie przyklei się do blaszki. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Następnie ponownie krótko zagnieść, przełożyć na podsypany mąką blat kuchenny i uformować podłużny bochenek chleba. Ciasto przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika i przykryć ręcznikiem kuchennym. Zostawić do ponownego wyrastania na 30-40 minut.


Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Wyrośnięty chleb naciąć delikatnie w kilku miejscach bardzo ostrym nożem. Następnie posmarować pędzelkiem wodą i posypać ziarnami. Chleb włożyć do piekarnika, piekarnik zaparować poprzez spryskanie go wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów) i piec około 40-45 minut. Po 30 minutach można na jego wierzchu ułożyć papier do pieczenia, aby się za mocno nie przypiekł. Upieczony chleb przełożyć na kratkę do ostudzenia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz