Jeszcze przed Świętami chciałam zaproponować deser na bazie jogurtu greckiego, osłodzony miodem i doprawiony cynamonem. Ja swój podałam z mandarynkami polanymi czekoladą, ale można wykorzystać dowolne owoce.
Na 4 desery.
SKŁADNIKI
- 400 g jogurtu greckiego
- 180 serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 200 ml mleka 3,2%
- 4 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki miodu pszczelego
- 4 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
- 5 mandarynek
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- opcjonalnie inne dekoracje cukiernicze
WYKONANIE
Odrobiną mleka zalać żelatynę. Pozostałe mleko wlać do garnuszka, dodać kakao i cynamon, po czym dobrze wymieszać. Zagotować mieszając od czasu do czasu i wyłączyć palnik. Następnie dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Zostawić do ostudzenia.
Do miski wlać jogurt grecki, serek homogenizowany, dodać miód i kakao z żelatyną. Całość dobrze zmiksować i przelać do pucharków lub szklanek. Deser włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny do stężenia.
Obie czekolady stopić w kąpieli wodnej i wymieszać. Deser udekorować obranymi mandarynkami polanymi czekoladą. Opcjonalnie można wykorzystać inne dekoracje cukiernicze.
Uwagi: Jeżeli Wasz miód jest skrystalizowany, to nie problem. Wystarczy, że dodacie go do lekko ostudzonej masy kakaowej (temperatura nie powinna być większa niż 60°C, aby miód zachował swoje właściwości). Dzięki temu miód zrobi się płynny i dobrze połączy z całą masą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz