wtorek, 27 grudnia 2022

Drożdżówki z czekoladą i cynamonem


Drożdżówki z czekoladą i cynamonem upiekłam na wigilijne śniadanie. W całym domu wspaniale pachniało. Drożdżówki są pyszne, delikatne i zachowują długo świeżość. Mój syn je uwielbia. Ich przygotowanie nie jest wbrew pozorom trudne, a dzięki temu, że ciasto wyrasta w nocy w lodówce, to drożdżówkami można się już zajadać na śniadanie.




SKŁADNIKI


Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
  • 70 g cukru
  • 8 g soli
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

Nadzienie:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • mąka ziemniaczana do posypania blaszki
  • mąka pszenna do podsypywania



WYKONANIE


Do miseczki wlać 100 ml ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże i dobrze wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, wymieszać i zostawić na 15 minut do powstania zaczynu. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Cukier i sól wsypać do pozostałego mleka i wymieszać.


Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać rozbełtane jajko, pozostałe mleko z cukrem i solą, esencję waniliową i zaczyn. Całość wymieszać łyżką, po czym wlać masło. Ciasto wyrabiać (najlepiej w natłuszczonych jednorazowych rękawiczkach) do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie przełożyć je do miski, przykryć folią spożywczą, folię ponakłuwać w kilku miejscach i włożyć miskę do lodówki na całą noc.


W dzień pieczenia drożdżówek.

W garnuszku rozpuścić masło, dodać do niego gorzką i mleczną czekoladę, po czym podgrzewając na małym ogniu mieszać czekolady tak długo, aż powstanie nam jednolita masa. Na koniec dodać kakao i cynamon. Wymieszać i zostawić do ostudzenia i zgęstnienia masy.


W miseczce rozbełtać jajko z dodatkiem cynamonu. Blaszkę z wyposażenia piekarnika posypać mąką ziemniaczaną, a następnie mąką pszenną.


Ciasto drożdżowe wyciągnąć z lodówki i krótko zagnieść, tak aby się ogrzało. Następnie rozwałkować na podsypanym mąką blacie kuchennym na duży prostokąt (poniżej zdjęcia). Rozwałkowane ciasto posmarować czekoladą z cynamonem zachowując niewielkie odstępy od brzegów. Następnie ciasto złożyć na pół, tak aby powstał nam długi prostokąt. Brzegi ciasta dobrze zlepić, po czym pociąć ciasto nożem tworząc paski. Każdy pasek skręcić dwa razy i ułożyć na blaszce zachowując odstępy. Tak przygotowane drożdżówki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na około 30-50 minut.


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Każdą drożdżówkę posmarować jajkiem z cynamonem i włożyć do piekarnika. Drożdżówki piec około 25 minut. Aby drożdżówki się nie przypaliły za bardzo z wierzchu, to po 15 minutach można je przykryć papierem do pieczenia. Upieczone drożdżówki przełożyć na kratkę do ostudzenia.


Uwagi: Drożdżówki można również przygotować w ten sam dzień. Zamiast włożyć wyrobione ciasto drożdżowe do lodówki, to wystarczy miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 1-2 godziny.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz