środa, 21 września 2022

Miód i jego właściwości


Miód towarzyszy mi przez całe życie. Już od najmłodszych lat jadałam go na chlebie, dodawałam do herbaty lub zjadałam na łyżeczce. Mimo swojej kaloryczności, to zdrowy nawyk, bo właściwości miodu mocno przemawiają za jego spożywaniem. Poza wymienionymi przykładami z dzieciństwa, aktualnie często jadam miód na naleśnikach i racuchach, dodaję go do owsianki, koktajli lub do jogurtu naturalnego wraz z wybranymi dodatkami. Możliwości jest wiele, a ja z nich korzystam. Przygotowuję również miodowe pierniczki, ciasteczka i ciasta, ale minus jest taki, że pozostaje już sam smak bez dobroczynnych właściwości miodu. Miód traci swoje właściwości, gdy poddany jest zbyt wysokim temperaturą, dlatego najlepiej kupować miody ze sprawdzonych źródeł np. bezpośrednio z pasieki od pszczelarza. Prawdziwy miód ulega krystalizacji. Jak zaznacza na swojej stronie Miodowe Wzgórze,  naturalnym procesem dla prawdziwych miodów jest krystalizacja. Gdy jeszcze kupowałam miody w marketach, to czytając etykiety starałam się wybierać te, na których pisano "Produkt Polski". Przede wszystkim unikałam takich, na których pisało, że miód jest mieszanką miodów z Unii Europejskiej i spoza niej. Polecam Wam miody prosto z pasieki. Ja jestem aktualnie zaopatrzona w pasiece Miodowe Wzgórze w miody: spadziowo-nektarowe, lipowy i wielokwiatowo-nektarowy



Najkrócej o właściwościach miodu można napisać, że wzmacnia organizm, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie, wspomaga leczenie przeziębienia, przyśpiesza gojenie ran, ma działanie detoksykujące i ma wpływ na metabolizm komórkowy. Ciekawostką jest również to, że miód o ile może stracić swoje dobroczynne właściwości, o tyle to jedyny produkt, który się nie psuje. Miód może również zmniejszać toksyczne działanie używek (alkoholu, kawy), ponieważ zawarta w nim fruktoza odtruwa organizm i zobojętnia ich szkodliwe działanie.



Miód składa się głównie z cukru i wody, zaś tylko 2%, to składniki mineralne, witaminy, proteiny i pyłek. Miód pszczeli wytwarzany jest z nektaru kwiatowego lub spadzi. Pszczoły zbierają soki jednego, bądź drugiego, przerabiają w ulu i wzbogacają w enzymy. Enzymy w miodzie pochodzą z gruczołów ślinowych pszczół. 




Miody pszczele różnią się pod względem, smaku, konsystencji, szybkości krystalizacji, a nawet właściwości. Ze względu na pochodzenie i rodzaj surowców, z których powstały dzieli się je na nektarowe, spadziowe i nektarowo-spadziowe. Miody nektarowe charakteryzuje wyraźny aromat. Nektar to słodka ciecz wytwarzana przez nektarniki kwiatów. Pszczoły zbierają ją jako pokarm, gromadzą i przetwarzają w miód. Miód spadziowy ma charakterystyczny smak i ciemną barwę. Spadź to nic innego, jak lepka ciecz z igieł drzew iglastych - świerku, jodły i modrzewia - oraz liści niektórych drzew liściastych - lipy, dębu i leszczyny - produkowana przez drobne owady tj. mszyce, czerwce i miodówki. Miód nektarowo-spadziowy powstaje z mieszanki nektaru kwiatowego i spadzi.



Miód wielokwiatowy.

Powstaje na bazie nektarów zebranych przez pszczoły z wielu różnych kwiatów. To właśnie ta mieszanka sprawia, że ma tak bogaty i niezwykły smak. Miód wielokwiatowy, to idealne źródło łatwo przyswajalnej energii. Wiosenny charakteryzuje się jasną barwą i łagodnym aromatem, zaś letni jest ciemniejszy i ma bardziej intensywny zapach. Pod względem składu cechuje je duża różnorodność, na którą wpływają zebrane przez pszczoły pyłki kwiatów. Miody wiosenne mają dużą zawartość cukrów prostych, zaś letnie są bogatsze w enzymy, biopierwiastki i substancje o działaniu przeciwbakteryjnym. W miodach wielokwiatowych znajdują się takie witaminy jak A, PP, C, B12, B6 i B2. Z minerałów znajdziemy w nich takie jak żelazo, magnez, fosfor, potas, molibden i wapń.



Miody wielokwiatowe zaleca się spożywać w stanach przemęczenia. Pomagają się rozluźnić, odprężyć i ukoić nasze nerwy. Ponadto spożywanie miodów wielokwiatowych ma pozytywny wpływ na pracę naszego serca - polepsza krążenie krwi i obniża ciśnienie. Nie należy zapomnieć również o tym, że miody wspierają naszą odporność i mogą znacząco pomóc w walce z przeziębieniem lub grypą. Zaleca się również regularne spożywanie miodu przez osoby z alergią, katarem siennym, czy też astmatykom.


Miód spadziowy.

Miód spadziowy iglasty oraz liściasty różnią się swoimi właściwościami. Iglasty polecany jest na choroby dróg oddechowych, dolegliwości układu pokarmowego i choroby skórne, zaś liściasty świetnie sprawdza się w przypadku chorób układu nerwowego, wątroby i jelit. Miody spadziowe zawierają wiele witamin, minerałów i innych cennych elementów. To między innymi magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, garbniki, flawonoidy, enzymy, witamina A, C i witaminy z grupy B.



Miód spadziowy ma korzystny wpływ na zdrowie. Nie tylko wzmacnia naszą odporność, ale również pomaga w regeneracji naszego organizmu w okresie rekonwalescencji. Miody spadziowe mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, przyśpieszają gojenie ran, mają działanie wykrztuśne, łagodzą dolegliwości układu pokarmowego, wzmacniają serce, korzystnie wpływają na układ krążenia, wzmacniają stawy, łagodzą stany nerwowe, poprawiają samopoczucie, mają działanie uspokajające i  korzystny wpływ na wątrobę. 


Miód lipowy.

Miód lipowy produkowany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów lipy. Pozyskuje się go w okresie kwitnienia lipy, czyli na przełomie czerwca i lipca. Kwiaty lipy zawierają wiele dobroczynnych związków , które można znaleźć również w miodzie lipowym. To między innymi garbniki, kwasy organiczne, flawonoidy i pektyny. Główne właściwości miodu lipowego, to działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne i wykrztuśne. Miód lipowy - podobnie jak inne - składa się głównie z glukozy, fruktozy, sacharozy i wody. Poza tym znajdziemy w nim flawonoidy, olejek eteryczny, kwasy organiczne, garbniki, enzymy i saponiny. 

W miodzie lipowym można znaleźć takie witaminy i minerały jak potas, magnez, chlor, mangan, witamina C i witaminy z grupy B. Poza tym zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które niszczą bakterie i drobnoustroje chorobotwórcze. Podobnie jak pozostałe miody, miód lipowy dostarcza wiele łatwo przyswajalnej energii, działa uspokajająco, pomaga w zasypianiu i działa antyseptycznie. Wykazuje również pozytywne działanie w chorobach reumatycznych, co wiąże się z jego działaniem przeciwzapalnym.




Zdjęcia trzmieli zostały zrobione dnia 21.09.2022 r. w moim jesiennym ogrodzie. To niesamowite, że mimo chłodów nadal są takie aktywne. Jakość zdjęć średnia, bo nie zmieniłam obiektywu :-) Byłam przekonana, że te bardziej tłuściutkie, to trzmiele, a te mniejsze, to pszczoły. I tutaj z błędu wyprowadził mnie Pan Kamil (pasieka Miodowe Wzgórze), informując mnie, że pszczoły nie wylatują z ula w temperaturach poniżej 10°C. Niestety z kwiatów na potęgę sypią się już płatki, więc takie widoki mogą już nawet za kilka dni zniknąć. Co roku wraz z moją mamą sadzimy wiele odmian kwiatów, które mają przyciągnąć do nas pszczoły, trzmiele i motyle. Mój 6-letni syn uwielbia je obserwować. Zresztą ja również. Jeszcze raz polecam Wam zakup miodu w pasiece. Ja jestem bardzo zadowolona z jakości miodów z pasieki Miodowe Wzgórze i na pewno tam ponownie wrócę, gdy moje zapasy już znikną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz