wtorek, 20 września 2022

Pikantne skrzydełka w marynacie kawowo-pomidorowej z buraczanym ryżem i brokułem

 

Tym razem potrawa skrojona na nasze czasy, bo tania i bardzo smaczna. Tak przygotowane skrzydełka smakują wyśmienicie nie tylko na ciepło do obiadu, ale również na zimno na kolację. Mięso jest soczyste i idealnie doprawione.




SKŁADNIKI

  • 1 kg skrzydełek kurzych
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 g ryżu
  • 50 ml soku z kiszonych buraków
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1 brokuł
Marynata:

  • 1/2 filiżanki zaparzonej mocnej kawy
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego



WYKONANIE


Marynata: Do miseczki wlać ostudzoną kawę, dodać koncentrat pomidorowy, sól, świeżo mielony pieprz, słodką paprykę i chili. Skrzydełka umyć, przełożyć do miski i natrzeć olejem. Następnie wlać marynatę i dobrze wymieszać. Wierzch miski przykryć folią spożywczą i włożyć na całą noc do lodówki.


Obiad: Skrzydełka wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby się ogrzały. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć folią aluminiową. 


Skrzydełka rozłożyć równomiernie na blaszce i włożyć do piekarnika. Piec około 40-50 minut do momentu, aż skrzydełka się ładnie przypieczą. W połowie czasu skrzydełka obrócić na drugą stronę.


Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić z wody i przesypać do głębokiego talerza. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i polać sokiem z buraków. Brokuł ugotować na parze lub w wodzie. Podawać na ciepło skrzydełka z buraczanym ryżem i brokułem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz