Tym razem potrawa skrojona na nasze czasy, bo tania i bardzo smaczna. Tak przygotowane skrzydełka smakują wyśmienicie nie tylko na ciepło do obiadu, ale również na zimno na kolację. Mięso jest soczyste i idealnie doprawione.
SKŁADNIKI
- 1 kg skrzydełek kurzych
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 200 g ryżu
- 50 ml soku z kiszonych buraków
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1 brokuł
- 1/2 filiżanki zaparzonej mocnej kawy
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
WYKONANIE
Marynata: Do miseczki wlać ostudzoną kawę, dodać koncentrat pomidorowy, sól, świeżo mielony pieprz, słodką paprykę i chili. Skrzydełka umyć, przełożyć do miski i natrzeć olejem. Następnie wlać marynatę i dobrze wymieszać. Wierzch miski przykryć folią spożywczą i włożyć na całą noc do lodówki.
Obiad: Skrzydełka wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby się ogrzały. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć folią aluminiową.
Skrzydełka rozłożyć równomiernie na blaszce i włożyć do piekarnika. Piec około 40-50 minut do momentu, aż skrzydełka się ładnie przypieczą. W połowie czasu skrzydełka obrócić na drugą stronę.
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić z wody i przesypać do głębokiego talerza. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i polać sokiem z buraków. Brokuł ugotować na parze lub w wodzie. Podawać na ciepło skrzydełka z buraczanym ryżem i brokułem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz