Tak przygotowany camembert zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale również prezencją. W zależności od tego, czy chcecie podać go na obiad, czy jako przekąskę, sałatkę można serwować osobno lub razem z camembertem na talerzu. Do sałatki przygotowałam słodki dip z miodem, ale można również przygotować sos winegret.
SKŁADNIKI
- 2 okrągłe sery camembert
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 figa
- 1 jajko
- 1 małe opakowane miksu sałat
- 10 pomidorków koktajlowych
- kilkanaście malin
- 1 figa
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 płaska łyżka miodu pszczelego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy
WYKONANIE
Camembert: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ser camembert przekroić wzdłuż, ułożyć na nim połowę pokrojonej w paski figi, nieco liści rozmarynu i nałożyć górę sera dobrze dociskając. Rozwinąć ciasto francuskie. Z boku odkroić pasek, z którego powykrawać liście lub inne wzory. Na pozostałym cieście ułożyć ser z nadzieniem, zawinąć go ciastem, tak aby łączenie było na spodzie. Tak samo przygotować drugi ser camembert. Oba sery przełożyć na blaszkę i posmarować rozbełtanym jajkiem. Następnie na wierzchu ułożyć liście z ciasta francuskiego i ponownie posmarować je jajkiem. Dodatkowo na wierzchu można położyć malinę. Blaszkę włożyć do piekarnika i piec 20-25 minut.
Sałatka + dip: Do miseczki wlać oliwę i ocet balsamiczny. Dodać miód i dobrze wymieszać. Wymieszać ze sobą (lub ułożyć na talerzach) miks sałat, pokrojoną w plasterki figę, pomidorki koktajlowe, maliny i pokrojoną na niewielkie kawałki paprykę. Na koniec polać sałatkę dipem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz