poniedziałek, 12 września 2022

Jesienny camembert w cieście francuskim

 

Tak przygotowany camembert zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale również prezencją. W zależności od tego, czy chcecie podać go na obiad, czy jako przekąskę, sałatkę można serwować osobno lub razem z camembertem na talerzu. Do sałatki przygotowałam słodki dip z miodem, ale można również przygotować sos winegret.




SKŁADNIKI

  • 2 okrągłe sery camembert
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 figa
  • 1 jajko
Sałatka:
  • 1 małe opakowane miksu sałat
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • kilkanaście malin
  • 1 figa
  • 1/2 czerwonej papryki
Dip:
  • 1 płaska łyżka miodu pszczelego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy



WYKONANIE


Camembert: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ser camembert przekroić wzdłuż, ułożyć na nim połowę pokrojonej w paski figi, nieco liści rozmarynu i nałożyć górę sera dobrze dociskając. Rozwinąć ciasto francuskie. Z boku odkroić pasek, z którego powykrawać liście lub inne wzory. Na pozostałym cieście ułożyć ser z nadzieniem, zawinąć go ciastem, tak aby łączenie było na spodzie. Tak samo przygotować drugi ser camembert. Oba sery przełożyć na blaszkę i posmarować rozbełtanym jajkiem. Następnie na wierzchu ułożyć liście z ciasta francuskiego i ponownie posmarować je jajkiem. Dodatkowo na wierzchu można położyć malinę. Blaszkę włożyć do piekarnika i piec 20-25 minut.


Sałatka + dip: Do miseczki wlać oliwę i ocet balsamiczny. Dodać miód i dobrze wymieszać. Wymieszać ze sobą (lub ułożyć na talerzach) miks sałat, pokrojoną w plasterki figę, pomidorki koktajlowe, maliny i pokrojoną na niewielkie kawałki paprykę. Na koniec polać sałatkę dipem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz