poniedziałek, 3 października 2022

Tagliatelle z pieczarkami i pieczoną kiełbasą


 

Bardzo proste, tanie i sycące danie. Przy okazji połączenie naszych polskich smaków z włoskim makaronem. W chłodne, jesienne dni warto pokrzepić się takim sycącym posiłkiem.




SKŁADNIKI

  • 2 duże cebule
  • 500 g kiełbasy z szynki lub śląskiej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 cienkie plasterki surowego wędzonego boczku
  • 500 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 400 g makaronu Tagliatelle midi
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz, majeranek



WYKONANIE


Cebule obrać, pokroić w piórka i przełożyć do głębokiej patelni lub woka. Kiełbasy pokroić w plasterki, boczek na mniejsze kawałki. Przełożyć do cebuli, polać olejem, posypać majerankiem i włączyć palnik. Smażyć mieszając od czasu do czasu, aż całość się przypiecze. Pieczarki pokroić w plasterki, przełożyć na patelnię z rozpuszczonym masłem, doprawić solą i pieprzem, po czym włączyć palnik. Do usmażonych pieczarek dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać i przełożyć do podsmażonej kiełbasy. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu al dente. Odcedzony makaron przełożyć do pozostałych składników, wymieszać i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.




1 komentarz: