Bardzo proste, tanie i sycące danie. Przy okazji połączenie naszych polskich smaków z włoskim makaronem. W chłodne, jesienne dni warto pokrzepić się takim sycącym posiłkiem.
SKŁADNIKI
- 2 duże cebule
- 500 g kiełbasy z szynki lub śląskiej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 cienkie plasterki surowego wędzonego boczku
- 500 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 400 g makaronu Tagliatelle midi
- pęczek natki pietruszki
- sól, świeżo mielony pieprz, majeranek
WYKONANIE
Cebule obrać, pokroić w piórka i przełożyć do głębokiej patelni lub woka. Kiełbasy pokroić w plasterki, boczek na mniejsze kawałki. Przełożyć do cebuli, polać olejem, posypać majerankiem i włączyć palnik. Smażyć mieszając od czasu do czasu, aż całość się przypiecze. Pieczarki pokroić w plasterki, przełożyć na patelnię z rozpuszczonym masłem, doprawić solą i pieprzem, po czym włączyć palnik. Do usmażonych pieczarek dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać i przełożyć do podsmażonej kiełbasy. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu al dente. Odcedzony makaron przełożyć do pozostałych składników, wymieszać i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Wyborne połączenie smaków <3
OdpowiedzUsuń