wtorek, 6 września 2022

Omlet z pomidorami, bazylią i mozzarellą


Pomidory, mozzarella i bazylia. Uwielbiam takie połączenie smaków. I muszę Wam przyznać szczerze, że tego omletu nie robiłam na śniadanie, a na szybki obiad po pracy. Całość jest sycąca i smaczna. Wykorzystałam to, co akurat miałam w lodówce. U mnie czerwona papryka, ale możecie zrobić mix wszystkich kolorów. 




SKŁADNIKI

  • 5 jajek
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 kulka mozzarelli
  • garść liści bazylii
  • mały pęczek szczypiorku lub szczypioru
  • mały pęczek pietruszki
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, oregano



WYKONANIE


Jajka wbić do miski i rozbełtać. Następnie dodać porwane liście bazylii, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek, po czym dobrze doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi.


Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić w plasterki. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić paprykę i chwilę smażyć, aż lekko zmięknie. Następnie wlać jajka i wymieszać. Na wierzch ułożyć równomiernie pomidory, rozdrobnioną mozzarellę i posypać całość oregano. Na patelnię nałożyć pokrywę i smażyć na średnim ogniu. Od czasu do czasu poruszyć patelnią na boki. Gotowy omlet zdjąć z palnika, zdjąć pokrywkę i zostawić na minutę. Następnie kroić i nakładać na talerze.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz