Składniki na około 20 sztuk. 1 racuch (78 g) ma 157 kcal.
SKŁADNIKI
- 2 jabłka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 60 g cukru
- 380 g kefiru
- 250 g twarogu półtłustego
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- olej rzepakowy do smażenia
WYKONANIE
Jabłka obrać, wyciąć z nich gniazda nasienne i pokroić na niewielką kostkę. Do miski wbić jajka, dodać sól, cukier, kefir i twaróg, po czym zmiksować. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wsypać składniki sypkie do mokrych i ponownie zmiksować. Na koniec dodać jabłka i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Nie powinien być zbyt gorący, aby racuchy się nie przypalały, ale nie może być również za zimny, bo będą chłonęły dużo oleju i za wolno się smażyły. Na rozgrzany olej nakładać około 2 łyżki ciasta na jeden racuch (mi na patelni mieszczą się 3 średniej wielkości racuchy). Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Usmażone racuchy ułożyć na papierze kuchennym, aby okapały z oleju. Podawać na gorąco bez dodatków lub z wybranymi dodatkami (np. z dżemem lub miodem).
Cudowne i niezwykle smakowite racuszki <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) Wszystkim domownikom bardzo smakowały. Nawet dieta nas nie powstrzymała od ich pałaszowania.
UsuńBardzo lubię takie placuszki, prosto z patelni i chrupiące.
OdpowiedzUsuńJa również lubię, ale nie przesadzam, bo liczę kalorie ;-)
OdpowiedzUsuń