niedziela, 24 listopada 2019

Paszteciki z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i serem


Paszteciki z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i serem smakują rewelacyjnie nie tylko na ciepło, ale również na zimno. Świetnie się sprawdzą na kolację lub przekąskę. Wiem, że do Nocy Sylwestrowej jeszcze daleko, ale wierzcie mi, że taka przekąska będzie idealna, bo paszteciki są przepyszne i świetnie się prezentują. Muszę przyznać, że mój mąż zapytał nawet, czy możemy zjeść paszteciki na obiad ;-) To pewnie dlatego, że w kuchni pachniało nieziemsko.



SKŁADNIKI

Ciasto drożdżowe:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka 3,2 %
  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duże jajko
  • 80 g masła
Farsz:

  • 4 sztuki kiełbasy Morlińskiej z szynki
  • 2 średnie cebule
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, majeranek
  • 3-4 średnie kiszone ogórki
  • 80 g żółtego sera
Dodatkowo:

  • jajko, łyżka mleka i sezam
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej


WYKONANIE

Ciasto drożdżowe: Do miseczki wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, wymieszać i zostawić na 15 minut do powstania zaczynu.

Masło rozpuścić i ostudzić. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać sól, roztrzepane jajko i zaczyn. Wymieszać, dodać odrobinę stopionego masła i zacząć wyrabiać ciasto stopniowo dodając pozostałe masło. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, to przykryć miskę ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na godzinę.

Farsz: Na patelni rozgrzać olej, kiełbasę przekroić wzdłuż i przełożyć na patelnię. Lekko podsmażyć i przełożyć do miski. Cebulę obrać i drobno pokroić, po czym przełożyć na tą samą patelnię i również podsmażyć, tak aby część cebuli się zeszkliła, a część przypiekła. Cebulę przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ogórki przekroić wzdłuż, a ser zetrzeć na tarce.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ponownie krótko zagnieść, po czym rozwałkować na długi prostokąt na stolnicy podsypanej mąką. Kiełbasy ułożyć wzdłuż dłuższego boku zachowując około 7 cm odległość od dolnego boku. Jeżeli nie wszystkie kiełbasy zmieszczą się Wam wzdłuż, to można kolejne kawałki ułożyć na tych wcześniejszych. Na kiełbasy wyłożyć równomiernie cebulę, po obu bokach (z góry i dołu) ułożyć kiszony ogórek, zaś całość posypać serem. Na farsz najpierw zawinąć ciasto z dołu, po czym zawinąć całość, tak aby łączenie znalazło się na dole pasztecików. Roladę pokroić ostrym nożem na około 5-6 cm kawałki. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika posypać mąką ziemniaczaną, po czym przełożyć na nie paszteciki zachowując odstępy. Paszteciki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na około 20 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. W miseczce rozbełtać jajko z łyżką mleka. Każdy pasztecik posmarować pędzelkiem jajkiem i posypać sezamem, po czym włożyć do piekarnika. Piekarnik zaparować poprzez spryskanie go przez uchylone drzwiczki wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Piec 25 minut. Upieczone paszteciki podawać od razu lub przełożyć na kratkę do ostudzenia. Paszteciki można również odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce. 




1 komentarz:

  1. Świetny przepis. Bardzo apetyczne bułeczki. Świetnie nadziane 😍

    OdpowiedzUsuń