SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 130 g cukru
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 10 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
Nasączenie:
- 1 pomarańcza
- 180 ml przegotowanej i ostudzonej wody
- 12 g cukru
- opcjonalnie kieliszek wódki
Owoce + galaretka:
- około 10 mandarynek
- 2 przezroczyste galaretki cytrynowe
- 1 l wody
- 4 łyżeczki żelatyny
Krem czekoladowy:
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 500 g śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
WYKONANIE
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód formy tortowej o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Na koniec dodać wodę, wymieszać i przelać ciasto do formy. Wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia.
Nasączenie: Biszkopt podzielić na 4 równe placki. Pomarańczę umyć, przekroić na pół i wycisnąć sok. Sok przelać przez sitko do szklanki, dolać 190 ml wody, dodać cukier i opcjonalnie wódkę. Dobrze wymieszać, tak aby cukier się rozpuścił. Wszystkie placki nasączyć przygotowanym sokiem.
Krem czekoladowy: Masło przełożyć do garnuszka i rozpuścić. Dodać połamaną czekoladę i podgrzewając mieszać, aż się całkowicie rozpuści i powstanie nam jednolita masa czekoladowa. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając do niej cukier waniliowy i cukier puder. Do ubitej dodać serek mascarpone i zmiksować. Na koniec wlać gęstniejącą czekoladę i zmiksować do połączenia składników (nie za długo, aby krem się nie zważył). Posmarować kremem dolny placek biszkoptu, nałożyć na niego kolejny i ponownie posmarować. Czynność powtarzać, aż wszystkie placki będą ułożone na siebie. Następnie posmarować wierzch i boki tortu. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Owoce i galaretka: W garnuszku zagotować 1 l wody, wyłączyć palnik i mieszając wsypać obie galaretki i żelatynę. Mieszać do momentu, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Zostawić do ostudzenia. Ostudzoną włożyć do lodówki, aby prędzej stężała. Mandarynki obrać i przekroić przez środek. Boki tortu zabezpieczyć aluminiową folią, po czym nałożyć obręcz. Na wierzchu tortu ułożyć mandarynki i delikatnie zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Tort przed podaniem udekorować mandarynkami (w całości i przekrojonymi), gwiazdkami anyżu, liśćmi mandarynek lub kawałkami choiny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz