Tort śmietankowo - czekoladowy, to połączenie kakaowego biszkoptu z dwoma kremami: jednym z dodatkiem białej czekolady, a drugim z dodatkiem gorzkiej czekolady. Słodycz zaś przełamuje galaretka z wiśniami. Całość smakuje wybornie i ładnie się prezentuje. Jako dodatek polecam długą, cienką świeczkę i zimne ognie. Wszystkie dekoracje, czyli cyfry i piórka robiłam sama. Wykorzystałam w tym celu gorzką czekoladę i silikonowe formy.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 110 g mąki pszennej tortowej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- 500 g wydrylowanych wiśni (waga wraz z sokiem, u mnie mrożone)
- 130 g cukru
- 1 galaretka wiśniowa
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3/4 szklanki kompotu z wiśni
- opcjonalnie 1 kieliszek wódki
- 1 l śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g masła
- 100 g białej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g mlecznej czekolady
- 5-6 łyżek mleka
- posypka czekoladowa
- inne dekoracje cukiernicze
WYKONANIE
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód formy tortowej o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Na koniec dodać wodę, wymieszać i przelać ciasto do formy. Wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Nasączenie: Biszkopt przekroić na trzy równe placki. Kompot dobrze odsączyć z owoców, opcjonalnie dodać kieliszek wódki i nasączyć nim wszystkie trzy placki biszkoptu.
Galaretka i owoce: Wiśnie wraz z sokiem umieścić w garnuszku, dodać cukier i podgrzewać do momentu, aż się zagotuje. Wyłączyć palnik i mieszając wsypać galaretkę i żelatynę. Mieszać tak długo, aż żelatyna się rozpuści. Galaretkę wraz z owocami przelać do płaskiego, kwadratowego naczynia o wymiarach mniej więcej 30 x 15 cm. Ostudzoną włożyć do lodówki do stężenia.
Krem: Do dwóch garnuszków przełożyć po 50 g masła do każdego. Masło rozpuścić. Do jednego dodać połamaną gorzką czekoladę i podgrzewając mieszać, aż się nam całkowicie rozpuści i powstanie jednolita masa. Do drugiego dodać połamaną białą czekoladę i również podgrzewając mieszać, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Obie masy czekoladowe zostawić do całkowitego ostudzenia.
Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając do niej cukier waniliowy. Następnie dodać serek mascarpone i ponownie zmiksować. Masę śmietankową podzielić na dwie równe części. Do pierwszej dodać stopioną białą czekoladę i zmiksować, zaś do drugiej dodać najpierw cukier puder, zmiksować i na koniec gorzką czekoladę, po czym ponownie zmiksować. Obie masy nie powinny być miksowane zbyt długo, aby się nie zważyły.
Składanie tortu: Dolny placek biszkoptu umieścić na sztywnej podkładce. Następnie wyłożyć na niego część kremu z białą czekoladą. Galaretkę z wiśniami pokroić na małe kostki i wyłożyć równomiernie na kremie, lekko je wciskając w niego. Następnie ułożyć kolejny placek biszkoptu i posmarować go kremem z gorzką czekoladą. Nałożyć ostatni placek biszkoptu i posmarować go z wierzchu i po bokach kremem z białą czekoladą. Następnie resztę kremu z gorzką czekoladą umieścić w rękawie cukierniczym z ozdobną końcówką i udekorować nim wierzch tortu. Tort włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Dekoracja: Połamaną mleczną czekoladę wraz z mlekiem roztopić w kąpieli wodnej mieszając. Przelać do małego dzbanka do mleka lub garnuszka z dziubkiem i zostawić do ostudzenia (masa powinna być gęsta, ale lejna). Krawędzie tortu polać ostudzoną czekoladą, tak aby część z niej ściekła po bokach. Tort udekorować posypką czekoladową i dekoracjami cukierniczymi wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz