SKŁADNIKI
- 100 g makaronu np. fusilli
- 3 jajka
- 200 g śmietany 30%
- 1 duży ząbek czosnku
- 30 ml oleju rzepakowego
- 1 kulka mozzarelli w zalewie
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju
- 10 dużych plastrów delikatnej szynki
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g żółtego sera
- sól, świeżo mielony pieprz, oregano
WYKONANIE
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić z wody i zostawić do ostudzenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Formę do babeczek wyłożyć silikonowymi lub papierowymi papilotkami (te pierwsze będą zdecydowanie lepsze). Jajka wbić do miski, dodać śmietanę, obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, olej rzepakowy, doprawić mocno solą, pieprzem i oregano, po czym całość dobrze rozbełtać.
Do osobnej miski dodać ostudzony makaron, polać go dwoma łyżkami oleju z suszonych pomidorów i wymieszać, aby się nie zlepił. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Szynkę wraz z pomidorami dodać do makaronu i wymieszać. Do masy jajecznej dodać rozdrobnioną mozzarellę, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, po czym dobrze wymieszać. Następnie dodać makaron z szynką i suszonymi pomidorami i wymieszać do połączenia składników. Całość doprawić solą, pieprzem i oregano. Tak przygotowaną masę nakładać do papilotek, aż powyżej górnej krawędzi, tak aby powstały małe górki. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut. W międzyczasie ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Babeczki wyciągnąć, posypać serem i oregano, włożyć ponownie do piekarnika i piec około 3-5 minut, aż ser się stopi. Babeczki podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz