Sałatka makaronowa z warzywami, to świetna alternatywa dla popularnej sałatki ziemniaczanej. Smakuje wyśmienicie i nadaje się jako dodatek do mięs, czy kiełbasek na imprezach. U mnie z marchewką, groszkiem, kukurydzą, fasolą czerwoną i jajkami. Opcjonalnie można dodać również ogórki konserwowe lub inne dodatki. Dip przygotowałam na bazie majonezu, musztardy i oliwy.
SKŁADNIKI
- 450 g mrożonej mieszanki marchewki z groszkiem
- 1 puszka (400 g) kukurydzy konserwowej
- 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli kidney
- 2 jajka
- 300 g makaronu (u mnie Cavatappi)
- 5 łyżek majonezu
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
WYKONANIE
Marchewkę z groszkiem ugotować na parze do miękkości. Zostawić do ostudzenia. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać z łupin i pokroić w kostkę. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzić, polać niewielką ilością oliwy, wymieszać i zostawić do ostudzenia.
W miseczce wymieszać ze sobą majonez, musztardę, łyżkę oliwy i dobrze doprawić solą i pieprzem. Do dużej miski wsypać makaron, groszek z marchewką, odsączoną na sitku kukurydzę i fasolę, dodać dip i wymieszać. W razie potrzeby doprawić. Na koniec dodać jajka i ponownie delikatnie wymieszać.
Uwagi: W mrożonej mieszance było mało groszku, więc dodałam z osobnego opakowania z mrożonym groszkiem. Jajek można również dodać więcej, bo dwa gdzieś gubią się w sałatce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz