czwartek, 14 stycznia 2021

Tort czekoladowy


Tort czekoladowy na bazie śmietany i mascarpone jest delikatny i trudno mu się oprzeć. U mnie wersja z dżemem z czarnej porzeczki, ale można go zastąpić np. frużeliną wiśniową. Tort przygotowałam na moje urodziny. Był trafiony, bo wszystkim smakował, a co najważniejsze trafiłam w gust dzieciaczków ;-)



SKŁADNIKI


Biszkopt:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 110 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody

Nasączenie/przełożenie:

  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka cukru
  • opcjonalnie kieliszek wódki
  • 150 g dżemu z czarnej porzeczki

Krem:

  • 100 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 l śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru
Dekoracja:

  • 200 g śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 1 mandarynka lub inne owoce sezonowe
  • dekoracje cukiernicze



WYKONANIE


Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód formy tortowej o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.


Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Na koniec dodać wodę, wymieszać i przelać ciasto do formy. Wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia.


Nasączenie/przełożenie: Ostudzony biszkopt podzielić na 3 równe placki. Pomarańczę umyć, przekroić na pół, wycisnąć sok i przelać go przez sitko do szklanki. Dolać około 150 ml wody, dodać cukier i opcjonalnie wódkę. Wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Wszystkie placki nasączyć przygotowanym sokiem. Dolny biszkopt położyć na sztywnej podkładce i posmarować go równomiernie dżemem z czarnej porzeczki.


Krem czekoladowy: Masło przełożyć do garnuszka i roztopić. Dodać połamaną czekoladę i podgrzewając mieszać, aż się całkowicie rozpuści i powstanie nam jednolita masa. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić (w dużej misce) stopniowo dodając do niej cukier waniliowy i cukier puder. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i zmiksować. Na koniec wlać gęstniejącą czekoladę i zmiksować do połączenia składników (nie za długo, aby krem się nie zważył). Posmarować kremem dolny placek biszkoptu, nałożyć kolejny i ponownie posmarować. Następnie nałożyć ostatni placek biszkoptu i posmarować kremem wierzch i boki tortu.


Dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając do niej cukier puder. Na koniec dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Śmietanę przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką. Na wierzchu toru wycisnąć dowolnie śmietanę i udekorować owocami i dekoracjami cukierniczymi.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz