Tort czekoladowy na bazie śmietany i mascarpone jest delikatny i trudno mu się oprzeć. U mnie wersja z dżemem z czarnej porzeczki, ale można go zastąpić np. frużeliną wiśniową. Tort przygotowałam na moje urodziny. Był trafiony, bo wszystkim smakował, a co najważniejsze trafiłam w gust dzieciaczków ;-)
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 110 g mąki pszennej tortowej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
Nasączenie/przełożenie:
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka cukru
- opcjonalnie kieliszek wódki
- 150 g dżemu z czarnej porzeczki
Krem:
- 100 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 l śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 200 g śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 1 mandarynka lub inne owoce sezonowe
- dekoracje cukiernicze
WYKONANIE
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód formy tortowej o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Na koniec dodać wodę, wymieszać i przelać ciasto do formy. Wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia.
Nasączenie/przełożenie: Ostudzony biszkopt podzielić na 3 równe placki. Pomarańczę umyć, przekroić na pół, wycisnąć sok i przelać go przez sitko do szklanki. Dolać około 150 ml wody, dodać cukier i opcjonalnie wódkę. Wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Wszystkie placki nasączyć przygotowanym sokiem. Dolny biszkopt położyć na sztywnej podkładce i posmarować go równomiernie dżemem z czarnej porzeczki.
Krem czekoladowy: Masło przełożyć do garnuszka i roztopić. Dodać połamaną czekoladę i podgrzewając mieszać, aż się całkowicie rozpuści i powstanie nam jednolita masa. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić (w dużej misce) stopniowo dodając do niej cukier waniliowy i cukier puder. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i zmiksować. Na koniec wlać gęstniejącą czekoladę i zmiksować do połączenia składników (nie za długo, aby krem się nie zważył). Posmarować kremem dolny placek biszkoptu, nałożyć kolejny i ponownie posmarować. Następnie nałożyć ostatni placek biszkoptu i posmarować kremem wierzch i boki tortu.
Dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając do niej cukier puder. Na koniec dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Śmietanę przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką. Na wierzchu toru wycisnąć dowolnie śmietanę i udekorować owocami i dekoracjami cukierniczymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz