Jeżeli kochacie grzyby, to ta potrawa zdecydowanie Wam zasmakuje. Tartaletki z grzybami sprawdzą się na kolację lub przekąskę. Mi najbardziej smakują na ciepło, ale można je jeść również w temperaturze pokojowej. Potrawa powstała dzięki rodzinnemu spacerowi do lasu. Udało nam się przy okazji nazbierać nieco grzybów. Tartaletki są przepyszne, więc polecam.
Na 12 tartaletek.
SKŁADNIKI
- 2 cebule
- 4 duże grzyby
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietanki 12% (do zup i sosów)
- 1 jajko
- 120 g żółtego sera
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, świeżo mielony pieprz
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Formę do babeczek wyłożyć silikonowymi foremkami lub posmarować delikatnie pędzelkiem olejem rzepakowym.
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i smażyć 3 minuty. W międzyczasie delikatnie umyć grzyby i pokroić na małe kawałki. Grzyby przełożyć do cebuli i nadal smażyć mieszając od czasu do czasu. W misce rozbełtać jajko, dodać śmietankę, starty ser, umytą i posiekaną natkę pietruszki i doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przelać do grzybów i chwilę podgrzewać mieszając. Wyłączyć palnik i zostawić do ostudzenia. W razie potrzeby doprawić.
Ciasto francuskie położyć rozwinięte na formie do babeczek. Powycinać nożyczkami kwadraty i wylepić nimi otwory. Z pozostałego ciasta francuskiego powycinać trójkąty i dokleić po brzegach, gdzie jest mniej ciasta. Do każdego otworu nałożyć do pełna farszu. Wystające ciasto francuskie zwilżyć pędzelkiem wodą. Formę włożyć do piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie tartaletki wyciągnąć, zostawić na kilka minut, aż nieco ochłodną, po czym powyciągać z foremek i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć ponownie do piekarnika na 5-10 minut, aby spód tartaletek się również upiekł. Upieczone tartaletki podawać od razu na ciepło lub zostawić na kratce do ostudzenia i przechowywać w pojemniku w lodówce. Przed podaniem podgrzać.
Przepysznie wyglądają kochana :-) i cudne zdjęcia :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :-) Pozdrawiam.
UsuńJa też dzisiaj miałam udany spacerek. Chętnie wykorzystam grzybki i zrobię takie tartatelki.
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! <3
Dziękuję :-) :*
Usuń