Drożdżowy chlebek czekoladowy ze śliwkami można inaczej nazwać drożdżową roladą czekoladową ze śliwkami. Najlepszy jest w dzień upieczenia. Można go przygotować w bardziej świątecznej wersji i dodać cynamonu lub przyprawy do piernika. W związku z tym, że w chlebkach nie ma żółtek, to chlebek na następny dzień i w kolejne szybko staje się suchy. To właśnie śliwki i siekana czekolada dodają mu smaku i sprawiają, że jest smaczny.
SKŁADNIKI
- 200 ml mleka 3,2%
- 25 g świeżych drożdży
- 350 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
- 3 łyżeczki kakao
- 50 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 g masła
- 1 jajko
- opcjonalnie 1 łyżka mleka w proszku
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g suszonych śliwek
- cukier puder do posypania
- mąka ziemniaczana do posypania blaszki
WYKONANIE
Do miseczki wlać 100 ml mleka, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 30 minut do powstania zaczynu. Resztę mleka wlać do garnuszka, dodać masło, cukier, cukier waniliowy i sól, po czym podgrzać mieszając, tak aby masło i cukier się rozpuściły. Zostawić do ostudzenia. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać mleko z masłem, dodać kakao, roztrzepane jajko, mleko w proszku i zaczyn. Wszystko wymieszać łyżką, posypać dłonie mąką i zacząć wyrabiać ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką. Gładkie i elastyczne ciasto uformować w kulę i przykryć miskę ręcznikiem kuchennym. Zostawić do pierwszego wyrastania na około 1,5 godziny.
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Czekoladę posiekać nożem. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ponownie krótko zagnieść i podzielić na dwie równe części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na podsypanym mąką blacie na prostokąt. Następnie równomiernie posypać śliwkami i czekoladą. Całość lekko docisnąć dłońmi, po czym zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Każdy chlebek dobrze zlepić i podociskać, tak aby nie otworzył się w trakcie pieczenia. Oba chlebki przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika posypaną mąką ziemniaczaną i przykryć ręcznikiem kuchennym. Zostawić do ponownego wyrastania na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Wyrośnięte chlebki ponacinać ostrym nożem i włożyć do piekarnika. Piekarnik zaparować poprzez spryskanie go wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów) przez uchylone drzwiczki piekarnika. Piec około 30 minut. Upieczone chlebki przełożyć na kratkę do ostudzenia. Przed podaniem posypać obficie przez sitko cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz