Na 3 bagietki.
SKŁADNIKI
- 15 g świeżych drożdży
- 400 ml przegotowanej i ostudzonej wody
- 600 g mąki pszennej typ 500 (Wrocławskiej)
- 10 g soli
WYKONANIE
Do miski wlać 100 ml letniej wody, dodać pokruszone drożdże i wymieszać do ich rozpuszczenia. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 30 minut do powstania zaczynu.
Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać pozostałą wodę, dodać sól, zaczyn i wymieszać łyżką. Dłonie oprószyć mąką i zacząć wyrabiać ciasto. Może to potrwać około 7 minut. W razie potrzeby podsypywać mąką, tak aby ciasto było gładkie i elastyczne (ja ciasto wyrabiam w misce, ale można to zrobić również na podsypanym blacie kuchennym). Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na około 2 godziny. Ciasto powinno, co najmniej podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ponownie krótko zagnieść, po czym podzielić na trzy równe części. Każdą z nich uformować w długą bagietkę (dostosowując do długości Waszych blaszek z piekarnika) i przełożyć na blaszkę posypaną mąką zachowując duże odstępy. Uformowane bagietki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 30-60 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Wyrośnięte bagietki naciąć bardzo ostrym nożem w 3-4 miejscach (patrz zdjęcia) i włożyć do piekarnika. Piekarnik zaparować poprzez spryskanie go wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów) przez uchylone drzwiczki piekarnika. Bagietki piec 25 minut. Po tym czasie wyciągnąć je z piekarnika i wystudzić na kratce.
Chrupiące bagietki na ciepło z masłem czosnkowo-ziołowym.
Z upieczonych bagietek można przygotować też chrupiące na ciepło z masłem czosnkowo-ziołowym. Jak to zrobić? Poniżej zamieszczam przepis. Wierzcie mi, że smakują rewelacyjnie. Całej rodzinie bardzo smakowały. Nawet synowi, który wersji sklepowej nie ruszy.
SKŁADNIKI
- 2 bagietki pszenne
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur z koperkiem
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Obie bagietki naciąć ostrym nożem w odstępach około 3 cm, tak aby nie przeciąć ich do końca. Przełożyć je delikatnie na kratkę z wyposażenia piekarnika. Masło przełożyć do miski. Dodać obrane i przeciśnięte ząbki czosnku, zioła prowansalskie, oregano i przyprawę z koperkiem. Dobrze wymieszać. Nabierać nożem dużą ilość masła i smarować nim każde rozcięcie. Najlepiej w tym celu lekko dźwigać bagietki, dzięki czemu same się otworzą w rozcięciach. Każdą bagietkę spryskać obficie wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów) i włożyć do piekarnika. Piec około 8 minut lub do momentu, aż bagietki odparują wodę i będą z wierzchu chrupiące. Podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz