SKŁADNIKI
- 2 duże opakowania ciasta francuskiego
- 21 parówek
- 1 kulka mozzarelli w zalewie
- 200 g koncentratu pomidorowego
- zioła prowansalskie, oregano
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Formę tortową o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia podwijając boki poza formę.
Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować równomiernie koncentratem pomidorowym, posypać ziołami prowansalskimi, oregano i rozdrobnić niewielką ilość mozzarelli. Następnie ciasto przeciąć na pół pionowo tworząc dwa równe paski. Zaczynając od lewej strony położyć parówkę "na stojąco" na dolnym kawałku ciasta, zawinąć, odciąć nożem i przekroić na pół. Parówki układać w formie tortowej na stojąco rozcięciem w dół zaczynając od zewnątrz. W ten sposób przygotować kolejne parówki, a następnie tak samo postępować z drugim kawałkiem ciasta francuskiego. Gotowy tort parówkowy posypać resztą rozdrobnionej mozzarelli i oregano, po czym włożyć do piekarnika. Piec 25 minut (u mnie 30 minut, dlatego parówki się lekko spiekły). Podawać na ciepło z ketchupem.
Uwagi: Na końcu posta możecie zobaczyć zdjęcia zrobione w trakcie przygotowywania potrawy. Po więcej wskazówek zapraszam do zdjęć z przepisu na francuskie hot dogi: http://ejszet.blogspot.com/2020/11/francuskie-hot-dogi.html
ale fajny pomysł!!!
OdpowiedzUsuń