Jeżeli uwielbiacie kajmak podobnie jak ja, to ten sernik jest stworzony dla Was. Jest nieziemski w smaku. Delikatny sernik smakuje wybornie w połączeniu z kremem kajmakowym. Świetnym uzupełnieniem ciasta są również chrupiące płatki migdałowe. Naprawdę trudno się oprzeć. Aby się przekonać jak pyszny jest ten sernik, musicie go koniecznie przygotować.
Na sernik:
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 130 g masła
- 180 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 40 g kaszy manny
- skórka starta z 1 cytryny
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 puszka kajmaku o smaku krówki
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 śmietan-fixy
- 3 łyżki płatków migdałowych
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia podwijając boki do góry, aż poza formę.
Do miski wsypać cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy, kaszę mannę, dodać twaróg, masło, skórkę startą z cytryny i żółtka, po czym zmiksować. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać przez kolejne 20 minut. Po tym czasie lekko uchylić drzwi piekarnika i tak studzić sernik przez godzinę. Ostudzony sernik włożyć do lodówki. Gdy odpowiednio stężeje, zdjąć obręcz z formy i wyciągnąć papier do pieczenia.
Masło przełożyć do miski i ubić na puszystą masę. Następnie dodać masę kajmakową i nadal ubijać. Na koniec wsypać oba śmietan-fixy, zmiksować, aż masa zrobi się puszysta i wyłożyć krem na wierzchu sernika. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Płatki migdałowe rozsypać na suchej patelni, włączyć palnik i podprażyć z obu stron. Przełożyć do miseczki i zostawić do ostudzenia. Ostudzonymi płatkami posypać równomiernie wierzch sernika.
wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńZrobiłam w sobotę przepyszny był.
OdpowiedzUsuń