Ciasto z agrestem sprawdzi się idealnie na letnie upały. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Trudno mu się wtedy oprzeć. Słodkie, kruche ciasto idealnie pasuje do nadzienia z agrestem i delikatną pianką budyniową.
U mnie ciasto gościło na stole w ostatnie dni upałów sierpniowych, a to dlatego, że miałam zamrożone owoce.
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g zimnego masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 900 g agrestu
- 3 białka
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
WYKONANIE
Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier puder i proszek do pieczenia, dodać posiekane nożem zimne masło, jajko i żółtka, po czym zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, zaś drugą wyłożyć równomiernie dno formy o wymiarach 25 x 30 cm i również włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Ciasto w formie ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika. Piec 15 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.
Nadzienie: Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C. Agrest umyć i osuszyć. Białka w temperaturze pokojowej przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier (białka nie muszą być ubite na sztywno). Na koniec zmniejszyć obroty miksera, wsypać proszek budyniowy i krótko zmiksować. Do piany wsypać agrest, wymieszać i przelać równomiernie na podpieczony spód. Pozostałe zimne ciasto zetrzeć na tarce na wierzch, po czym włożyć do piekarnika. Piec około 55-60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz