Mimo, że wyglądają niepozornie, to zapewniam Was, że są przepyszne. W szczególności polecam je dla najmłodszych. Mój trzyletni syn nie umiał się nimi najeść ;-) Dodałam dużą ilość jabłka, dlatego też wychodzi z podanych składników większa ilość babeczek niż zwykle.
SKŁADNIKI
- 450 g jabłek (2 średnie)
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 330 g kwaśnej śmietany 12%
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do babeczek wypełnić papierowymi papilotkami. Masło roztopić i zostawić do ostudzenia. Jabłka obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne, po czym pokroić w niewielką kostkę. Przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem i wymieszać.
Do jednej miski wbić jajka, dodać sól, cukier, cukier waniliowy, ostudzone masło i śmietanę, po czym wymieszać. Do drugiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Również wymieszać. Na koniec połączyć składniki mokre i suche, dodać jabłka, wymieszać i nakładać do papilotek. Tak przygotowane babeczki włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Upieczone wyciągnąć i ostudzić na kratce (wystarczy chwilę odczekać, aż blaszka ostygnie i wtedy przełożyć babeczki na kratkę).
Uwagi: Ja mam dwie blaszki do babeczek, więc w trakcie jak jedne się piekły, to nakładałam już do kolejnej. Ale wystarczy lekko ostudzić blaszkę, uzupełnić ją papilotkami i ciastem, po czym upiec drugą porcję babeczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz