środa, 18 września 2019

Babeczki z jabłkami


Mimo, że wyglądają niepozornie, to zapewniam Was, że są przepyszne. W szczególności polecam je dla najmłodszych. Mój trzyletni syn nie umiał się nimi najeść ;-) Dodałam dużą ilość jabłka, dlatego też wychodzi z podanych składników większa ilość babeczek niż zwykle.



SKŁADNIKI

  • 450 g jabłek (2 średnie)
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 330 g kwaśnej śmietany 12%
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody


WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do babeczek wypełnić papierowymi papilotkami. Masło roztopić i zostawić do ostudzenia. Jabłka obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne, po czym pokroić w niewielką kostkę. Przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem i wymieszać.

Do jednej miski wbić jajka, dodać sól, cukier, cukier waniliowy, ostudzone masło i śmietanę, po czym wymieszać. Do drugiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Również wymieszać. Na koniec połączyć składniki mokre i suche, dodać jabłka, wymieszać i nakładać do papilotek. Tak przygotowane babeczki włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Upieczone wyciągnąć i ostudzić na kratce (wystarczy chwilę odczekać, aż blaszka ostygnie i wtedy przełożyć babeczki na kratkę).

Uwagi: Ja mam dwie blaszki do babeczek, więc w trakcie jak jedne się piekły, to nakładałam już do kolejnej. Ale wystarczy lekko ostudzić blaszkę, uzupełnić ją papilotkami i ciastem, po czym upiec drugą porcję babeczek.   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz