sobota, 31 sierpnia 2019

Treściwy rosół z azjatycką nutą


Bardzo lubię wykorzystywać regionalne składniki, co nie znaczy, że nie eksperymentuję ze smakami. Tym razem postanowiłam przygotować rosół na bogato z lekko azjatycką nutą. Takie połączenia okazują się bardzo smaczne. Rosół jest bardzo sycący i można go spokojnie uznać za danie główne.



SKŁADNIKI

  • 300 g kości wołowej
  • 600 g kości wieprzowej (najlepiej łopatka wieprzowa)
  • 4 skrzydełka kurze
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 450 g mięsa wieprzowego (łopatka)
  • 1 duży korzeń selera
  • 2 średnie korzenie pietruszki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duży por
  • 3 średnie grzyby leśne (u mnie borowiki)
  • 2 gałązki lubczyku
  • 1 łyżka oliwy
  • sos sojowy
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta suszonego imbiru
  • 1 średnia cukinia
  • pęczek natki pietruszki
  • makaron ryżowy

WYKONANIE

Skrzydełka, kości wieprzowe i wołowe umyć, przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i postawić na palniku. Por umyć, odkroić białą część, a pozostałą wraz z liśćmi włożyć do garnka. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk, po czym włączyć palnik.

Mięso wieprzowe umyć, pokroić w niewielką kostkę i przełożyć na patelnię. Grzyby umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Białą cześć pora pokroić na talarki. Grzyby i por przełożyć do mięsa, dodać łyżkę oliwy, polać sosem sojowym i posypać świeżo mielonym pieprzem, po czym włączyć palnik. Mięso dusić pod przykryciem, aż odparuje sos sojowy. Później krótko podsmażyć i wyłączyć palnik.

Seler obrać i pokroić w dużą kostkę. Korzenie pietruszki i marchewki ostrugać. Warzywa dodać do zupy wraz z podsmażonym mięsem. Wywar gotować około 35 minut, aż mięso i warzywa zmiękną.

W międzyczasie cukinię pokroić w niewielkie słupki. Z ugotowanego wywaru wyłowić lubczyk, wszystkie warzywa, skrzydełka i kości, po czym dodać cukinię i gotować około 7 minut, aż zmięknie. Marchewkę pokroić w słupki i wrzucić ponownie do zupy. Zupę doprawić sosem sojowym, świeżo mielonym pieprzem i imbirem.

W osobnym garnku zagotować wodę, wyłączyć palnik, osolić ją i dodać makaron ryżowy. Zostawić go na około 3 minuty, aż lekko zmięknie. Następnie nałożyć makaron do miseczek, zalać zupą i posypać posiekaną natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz