Osobiście uwielbiam smak kebaba. Dlatego też zdecydowałam się przygotować w domu własną wersję, z tym że z mięsem z kurczaka. Wierzcie mi, że jest równie pyszna jak oryginalny kebab. Dużym plusem był fakt. że o ile po sklepowych kebabach czuję się ciężko, to po domowym nic mi nie było. Może to dzięki dużej zawartości warzyw i lekkiemu sosowi na bazie jogurtu naturalnego. W mojej wersji pominęłam cebulę, ale możecie ją oczywiście również dodać.
Na 5 tortilli.
SKŁADNIKI
- 5 tortilli kukurydzianych
- 500 g piersi z kurczaka
- olej rzepakowy
- przyprawa do kebaba
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 sałaty lodowej
- 2 średnie pomidory
- 1/2 zielonego ogórka
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- duża szczypta chilli
- sól, pieprz
WYKONANIE
Dzień wcześniej lub rano:
Piersi z kurczaka umyć i pokroić w nie za grube paski. Następnie przełożyć do miski, polać obficie olejem i posypać mocno przyprawą do kebaba. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
W dzień przygotowywania tortilli:
Jogurt przelać do miseczki, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i chilli. Warzywa umyć. Sałatę lodową porwać lub pokroić na mniejsze kawałki, papryki i ogórek pokroić w słupki. Pomidory pokroić w plasterki.
Każdą tortillę zwilżyć pędzelkiem z obu stron wodą, po czym podgrzać z obu stron na rozgrzanej patelni (nie za długo, bo będzie zbyt krucha i może się łamać). Mięso z kurczaka przełożyć na patelnię i przysmażyć z obu stron, aż nie będzie surowe.
Każdą tortillę posmarować odrobiną sosu, ułożyć kawałki sałaty lodowej, pomidor, mięso, papryki i ogórek. Skropić całość sosem i zawinąć. Spód tortilli obwiązać folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz