Pancakes z dynią, to zdecydowanie bardzo sycące naleśniki. Ja zaserwowałam je na obiad, bo szybko się je przygotowuje. Bardzo przypominają mi pancakes, które miałam okazję jeść w Turcji. Przygotowanie takiej wersji naleśników pozwoliło mi również przemycić dynię do menu mojego trzylatka ;-)
SKŁADNIKI
- 130 g masła
- 130 g twarogu półtłustego
- 200 g rzadkiego puree z dyni
- 4 jajka
- szczypta soli
- 70 g cukru
- 330 ml maślanki
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
WYKONANIE
Masło rozpuścić i ostudzić. Do miski wbić jajka, dodać sól, cukier, stopione masło i twaróg. Krótko zmiksować. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika lub cynamon. Do składników mokrych wlewać maślankę i wsypywać na zmianę składniki sypkie miksując. Rozgrzać patelnię (średni ogień) i wlewać po chochli ciasta rozprowadzając je spodem chochli po patelni. Piec z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami (np. syropem klonowym, owocami, dżemem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz