Przyznam szczerze, że początkowo chciałam przygotować makaron z łososiem w sosie śmietanowym. Więc dlaczego moje plany się zmieniły? Głównie dlatego, że nie lubię marnować żywności, a w ogródku urosły mi trzy duże cukinie. Mam blender wysokoobrotowy, więc przygotowanie sosu z cukinii jest nie tylko bajecznie proste, ale poza tym pozwala mi przemycić do diety mojego maluszka warzywa, których ostatnio unika jak ognia. Sos w połączeniu z śmietaną wyszedł pyszny i idealnie gęsty. Potrawę przygotowuje się szybko i jest bardzo pyszna.
SKŁADNIKI
- 100 g masła
- 1 mała cebula
- 250 g filetu z łososia
- 2 duże cukinie
- 400 g śmietany 30%
- duży pęczek natki pietruszki
- 500 g makaronu spaghetti (u mnie pół na pół zwykły z pełnoziarnistym)
- sól, świeżo mielony pieprz
WYKONANIE
Cebulę obrać i drobno posiekać. Łososia umyć. Jeżeli ma skórę, to ją usunąć i pokroić go w małą kostkę. W dużej głębokiej patelni lub brytfannie rozpuścić masło, dodać cebulkę, łososia, doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć na wolnym ogniu, tak aby cebulka się zeszkliła. Do misy blendera wlać śmietanę, dodać umyte i pokrojone na mniejsze kawałki cukinie, po czym włączyć urządzenie. Zmiksowaną masę przelać do łososia, wymieszać i dusić pod przykryciem, aż sos lekko zgęstnieje. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Pietruszkę umyć, drobno posiekać i dodać do ryby i sosu. Chwilę gotować, następnie dodać odcedzony makaron, wymieszać i dobrze doprawić całość solą i pieprzem. Podawać udekorowane świeżą bazylią lub innymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz