niedziela, 15 lipca 2018

Gofry orkiszowe z pieczonymi burakami, fetą i dipem jogurtowym


Wytrawne gofry orkiszowe podane z pieczonymi burakami posypanymi tymiankiem, serem feta i pysznym dipem jogurtowym, to zdecydowanie idealna, a zarazem wykwintna przekąska, którą możemy poczęstować swoich gości. Oczywiście nie musimy się ograniczać do samej przekąski. Tak przygotowane gofry będą równie pyszne na podwieczorek lub śniadanie. Polecam Wam gorąco ten przepis, bo takie zestawienie jest przepyszne. Do upieczenia gofrów wykorzystałam moją gofrownicę firmy MPM. Wpis bierze udział w konkursie #mpm #wlaczgoscinnosc . Gofry z poniższego przepisu są puszyste i w smaku przypominają pancakes.



SKŁADNIKI

Gofry:

  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 500 ml maślanki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Farsz:

  • 1 kg buraków
  • oliwa
  • kilka gałązek tymianku
  • 250 g sera feta
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
  • pęczek natki pietruszki

Dip jogurtowy:

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, chili


WYKONANIE

Gofry: Jajka wbić do miski i zmiksować z solą i pieprzem. W osobnej misce wymieszać obie mąki i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej wlać olej rzepakowy i połowę maślanki, następnie wsypać składniki sypkie, zmiksować, po czym wlać pozostałą maślankę i ponownie zmiksować do połączenia składników.

Na rozgrzaną gofrownicę (pełna moc) wlewać po chochli ciasta, rozsmarować go, zamknąć gofrownicę i piec 4 minuty.

Farsz: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Buraki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć folią aluminiową i polać obficie oliwą. Plasterki buraków przełożyć na blaszkę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i równomiernie rozprowadzić na blaszce. Gałązki tymianku umyć i ułożyć na burakach. Buraki włożyć do piekarnika i piec przez godzinę. Po wyciągnięciu z piekarnika z gałązek tymianku skruszyć na buraki liście, zaś same gałązki wyrzucić. Ser feta pokroić w kostkę. Natkę pietruszki umyć i posiekać.

Dip jogurtowy: Jogurt grecki przełożyć do miseczki, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, następnie całość doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością chili.

Podanie: Na gofry nałożyć odrobinę dipu jogurtowego, następnie klika plasterków pieczonych buraków i kilka kawałków fety. Na całość nałożyć kleks dipu jogurtowego. Przed podaniem gofry posypać natką pietruszki, opcjonalnie udekorować świeżą gałązką tymianku. Gofry można podawać na ciepło lub na zimno. W obu wersjach są równie smaczne.

Uwagi: Jeżeli zależy Wam na podaniu gofrów na ciepło, to jest na to kilka sposobów. Najprościej przygotować farsz i dip wcześniej zostawiając buraki posypane tymiankiem w piekarniku, a na końcu przygotować gofry. Można również gofry odgrzać, wkładając je na chwilę ponownie do gofrownicy.






#mpm  #właczgoscinnosc

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz