Chciałam przygotować gofry na słodko w niebanalny sposób. I myślę, że mi się to udało, bo poza tym, że gofry są pyszne i chrupiące, to dodatek jogurtu osłodzonego miodem i owoców leśnych sprawił, że stały się przepysznym i barwnym deserem, który sprawdzi się nie tylko jako deser dla domowników, ale również jako deser dla gości. Myślę, że do przygotowania gofrów można wykorzystać więcej migdałów niż podaję w przepisie. Dodałam tyle, bo nie miałam w domu więcej. Przepis stworzyłam na konkurs #mpm #wlaczgoscinnosc .
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- szczypta soli
- 40 g cukru trzcinowego
- 250 g mąki tortowej
- 50 g płatków migdałowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 ml mleka
- 60 ml oleju rzepakowego
- 330 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki miodu
- mieszane owoce leśne: jagody, borówki, maliny, jeżyny
WYKONANIE
Owoce umyć i osuszyć na sitku. Jogurt grecki przełożyć do miseczki, dodać miodu i dobrze wymieszać. Płatki migdałowe zmielić na mąkę. Włączyć gofrownicę na pełną moc.
Białka oddzielić od żółtek. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, zmielone płatki migdałowe i proszek do pieczenia. Do żółtek dodać cukier trzcinowy, mleko, olej rzepakowy i zmiksować. Następnie wsypywać stopniowo składniki sypkie nadal miksując. Białka ubić ze szczyptą soli, po czym dodać do pozostałych składników i dobrze wymieszać. Gofrownicę natłuścić delikatnie olejem, po czym nalewać ciasto. Piec około 4 minuty, aż gofry będą chrupiące. Gofry kłaść na kratce. Każdy gofr posmarować jogurtem i ułożyć na nim mieszankę owoców leśnych. Podawać na ciepło lub zimno (ja zdecydowanie wolę na ciepło).
Uwagi: Czas pieczenia gofrów jest zależny od posiadanej przez Was gofrownicy, więc może się różnić od mojego.
#mpm #wlaczgoscinnosc
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz