niedziela, 27 września 2015

Gyros z kurczaka - smaczne i szybkie danie obiadowe


Proste i szybkie danie, które przypadnie do gustu wszystkim smakoszom kebabów i potrawy gyros. Doskonałym dodatkiem będą frytki lub pieczone ziemniaki, a do tego sałatka z sosem czosnkowym.

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI
  • 2 piersi z kurczaka
  • przyprawa gyros/kebab
  • oliwa

WYKONANIE

Piersi z kurczaka umyć i pokroić w paski lub kostkę. Przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i mocno przyprawić przyprawą gyros/kebab, wymieszać i przykryć przejrzystą folią spożywczą. Włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Patelnię rozgrzać, wrzucić mięso i smażyć je na średnim ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż mięso będzie miękkie.