wtorek, 1 września 2015

Babka cytrynowa


Babka albo też chlebek cytrynowy, jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a równocześnie bardzo smaczna. Idealnie nadaje się w szczególności na letnie dni, ponieważ jej smak jest przyjemnie orzeźwiający.
Ja moją babkę upiekłam w keksówce o wymiarach 35x12 cm.


SKŁADNIKI
  • 120 g masła
  • 3 jajka
  • 180 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 150 g kwaśnej śmietany 12%
  • 2 cytryny
  • 300 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury  180°C, blaszkę wysmarować margaryną i posypać mąką.
Masło rozpuścić i ostudzić. Wycisnąć sok z cytryn i zetrzeć na tarce skórkę (tylko żółtą część, bez białego miąższu). Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, nieco roztrzepać, dodać szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, ostudzone masło, śmietanę, sok z cytryn wraz ze skórką. Wszystko dobrze wymieszać i przelać do składników suchych. Mieszać do połączenia składników, po czym przelać do keksówki i piec 45-50 minut. Gotową babkę wyciągnąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.