Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto śmietankowo-kokosowe, które swój smak zawdzięcza głównie wafelkom "Princessa kokosowa".
SKŁADNIKI
Na biszkopt
- 4 jajka
- szczypta soli
- 100 g cukru trzcinowego (może być również biały jeżeli nie posiadacie)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g mąki tortowej
- 2 łyżki wody
- 500 ml śmietany 36%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 250 g serka mascarpone
- 1 śmietan-fix
- 5 wafelków Princessa kokosowa (można kupić jeden więcej do dekoracji)
WYKONANIE
Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód
blaszki 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka
ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać
do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty
miksera do minimum i dodawać żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia
wymieszać ze sobą i do gotowej masy jajecznej dodawać na zmianę wodę i
przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką.
Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego
patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na
podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Biszkopt zostawić do ostudzenia.
Masa śmietankowo-kokosowa: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier
waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując
wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Wafelki pokroić na małe kawałki. Nieco śmietany odłożyć do wyrównania góry ciasta, do pozostałej wsypać wafelki i wymieszać, po czym równomiernie wyłożyć na biszkopcie. Górę wyrównać pozostałą śmietaną. Ciasto można udekorować kawałkami princessy lub sezonowymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz