sobota, 19 września 2015

Ciasto Princessa kokosowa


Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto śmietankowo-kokosowe, które swój smak zawdzięcza głównie wafelkom "Princessa kokosowa".

SKŁADNIKI

Na biszkopt
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru trzcinowego (może być również biały jeżeli nie posiadacie)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g mąki tortowej
  • 2 łyżki wody
Na masę śmietankowo-kokosową
  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 śmietan-fix
  • 5 wafelków Princessa kokosowa (można kupić jeden więcej do dekoracji)

WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. 
Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i do gotowej masy jajecznej dodawać na zmianę wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Biszkopt zostawić do ostudzenia.
 
Masa śmietankowo-kokosowa: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Wafelki pokroić na małe kawałki. Nieco śmietany odłożyć do wyrównania góry ciasta, do pozostałej wsypać wafelki i wymieszać, po czym równomiernie wyłożyć na biszkopcie. Górę wyrównać pozostałą śmietaną. Ciasto można udekorować kawałkami princessy lub sezonowymi owocami.